Idén om trygghetsvärdar kläcktes av resenärer i våras. I somras testades idén.

Nu blir rosa trygghetsvärdar ett permanent inslag på kvällar för samtliga pendeltågsgrenar.

– Trygghetsvärdar kommer att finnas kvar. Från och med denna vecka kommer de också att synas mer. De kommer att bära rosa västar, istället för de blå som ofta förknippas med biljettkontrollanter, säger Claes Nyberg, pressansvarig på MTR.

MTR ansvarar för drift och underhåll av Stockholms pendeltåg på uppdrag av SL. Både MTR och SL står bakom beslutet att ha trygghetsvärdar.

Trygghetsvärdarna ska framför allt röra sig kring de stationer som upplevs som mest otrygga av resenärer: Upplands Väsby, Rotebro, Helenelund och Ulriksdal.

De jobbar i team om två varje kväll. Sigtunabygden har träffat på ett team som arbetade på tåget från Märsta mot Stockholm.

– Vi patrullerar även på perrongerna. På tåget har vi koll på passagerarna. Ser det ut som att någon mår dåligt kallar vi på hjälp, säger en kvinnlig trygghetsvärd.

Deras uppdrag är att rapportera, dokumentera och snabbt begära fram mer resurser. De ska gå igenom hela tåget innan det når slutstationen, väcka sovande, och ge trygghet både till resenärer och medarbetare.

Läs mer:

Fältsekretare rekryteras

Miljonsatsning för tryggheten

Så avlönas fältarbetare