När 12 av 23 valdistrikt i Sigtuna för valet till riksdagen var räknade på söndagskvällen pekade resultatet mot att både Socialdemokraterna och Moderaterna skulle tappa i väljarstöd. Samtidigt såg Sverigedemokraterna ut att vinna flera nya mandat. När 12 av 23 valdistrikt var räknade för riksdagsvalet hade SD 20,9 procent av rösterna, en ökning med 7 procentenheter jämfört med förra valet. I Lunda/Skepptuna Vidbo var SD det största partiet.

Socialdemokraternas kandidat till kommunalrådsposten, Marie Axelsson, var försiktigt positiv på söndagskvällen när de första valresultaten började redovisas. Och redan tidigt på kvällen, när SVT:s vallokalsundersökning presenterades var hon tydlig med att sitt budskap till övriga partier i Sigtuna.

Enligt SVT:s vallokalsundersökning får S 26,2 procent, V 9,0, MP 4,2, C 8,9, KD 7,4, L 5,5 M 17,8 och SD 19,2 procent.

– Om vallokalundersökningarna även speglar valet i Sigtuna kommer Centern och Liberalerna sättas på prov, eftersom man lovat att inte göra sig beroende av Sverigedemokraternas stöd. Vi kommer att öppna för ett samarbete över koalitionsgränserna, det vill vi vara tydliga med redan nu, sade Marie Axelsson.

– Men det är många som biter på naglarna nu i kväll, sade Marie Axelsson.

Sigtunas kommunalråd Olov Holst (M) ville inte kommentera siffrorna från vallokalsundersökningarna utan först när det verkliga valresultatet började klarna.

Sigtuna kommun har en turbulent mandatperiod bakom sig där Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet samarbetade fram till förra året. Samarbetet sprack och i september 2017 tog en ny majoritet över när regnbågsalliansen bestående av Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna, Liberalerna, Samling för Sigtuna och Miljöpartiet tog över.

Vid Ekillaskolan i Märsta var det ganska glest med röstande vid lunchtid på söndagen. Här röstade bland annat de som tillhör valdistriktet Tingvalla, ett område som vid förra valet bara hade drygt 52 procents valdeltagande. I Sigtuna kommun sammantaget stannade valdeltagandet 2014 på 77,65 procent.

För att höja valdeltagandet beslutade Sigtuna kommun att starta ett projekt med valambassadörer, men det beslutet drogs tillbaka av den styrande majoriteten efter misstankar om att ett parti skulle använda sig av valambassadörerna för egen vinning. Istället beslutade man att satsa projektpengarna för att stärka kommunens informationsavdelning inför valet, för att den vägen höja intresset bland Sigtunaborna.

Partiernas valarbetare som delade ut valsedlar vid Ekillaskolan denna ljumma söndag var dock optimistiska.

– Det har varit en jämn tillströmning i det vackra vädret, sade Erik Wärn, som gick med i Socialdemokraterna redan 1958.

– Det har varit mer intresse inför det här valet än tidigare tycker jag, sade Anna-Karin Ovsiannikov, som delade ut valsedlar för Vänsterpartiet.

lars.johansson@unt.se