Kort efter att ha utfört terrordådet på Drottninggatan i Stockholm tog sig Rakhmat Akilov till entrén till T-Centralen vid Kungsgatan. Övervakningsfilm visar hur han går ner till perrongen där Arlanda Express står. Mellan klockan 15.00 och 15.31, den tid det tar att åka från T-Centralen till Arlanda Flygplats, visar övervakningsfilmer hur Akilov befinner sig ombord på expresståget.

En teknisk undersökning av den mobiltelefon Rakhmat Akilov hade på sig vid gripandet visar att han under dagen haft kontakt med ett flertal personer. Klockan 15.33 kliver han av tåget vid flygplatsen. Han ringer då ett samtal till någon som varar i cirka nio minuter. Mellan klockan 16.05 - 17.01 skriver Akilov med en av sina kontakter.

Klockan 16.59 kliver han på buss 583 mot Märsta. För att betala för resan använder han sig av sitt SL-kort. Ombord på bussen visar en övervakningsbild hur han talar i telefon med någon. En analys av telefonens mastuppkopplingar visar hur telefonen har förflyttat sig från busshållplatsen vid Arlanda flygplats till Märsta station. Cirka 17.15 kliver han av bussen.

Artikelbild

| Från Circle K på Valstavägen mot Steninge allé.

Undersökningen av telefonens mastuppkoppling visar hur telefonen mellan 17.44 - 17.45 är uppkopplad mot en sändare i Valsta. Klockan 19.12 fångas Rakhmat Akilov på en övervakningskamera vid en bensinstation på Valstavägen. På bilderna ses Akilov gå runt på bensinstationen. Kort därefter grips han vid Steninge Allé. Exakt vad han gjorde i Märsta har ännu inte framkommit men Rakhmat Akilov har via sin försvarare Johan Eriksson sagt att räknade med att dö under dådet.

– Han trodde att han skulle bli skjuten och dödad under färden med lastbilen, säger Johan Eriksson till TT vid en presskonferens under tisdagen.

Förhören med Rakhmat Akilov är på 600 sidor och hela förundersökningen är på mer än 9 000 sidor. Rakhmat Akilov har erkänt terroristbrott men på frågan om varför han begick dådet hänvisar hans försvarare till rättegången.

– Akilov erkänner terroristbrott bestående i fem mord. Han underkastar sig också försök terroristbrott bestående i att han har försökt mörda ett stort antal personer på Drottninggatan. Hans tankar om den här gärningen är en typisk sådan fråga som jag verkligen inte ska besvara utan det får han göra själv under rättegången, säger Johan Eriksson.