650 hushåll i Sigtuna kommun drabbades av strömavbrott efter stormen Alfrida i början av januari. En del av dem var strömlösa i över ett dygn.

För att hjälpa de strömlösa höll Märsta bibliotek och Midgårdsbadet öppet. Där kunde man värma sig, ladda mobilerna, låna dator och fika. Man kunde ocksa duscha på Midgårdsbadet. Inträdet var gratis.

– Biblioteket var öppet som vanligt till 19, men det var våra vanliga besökare som kom. Om det var någon drabbad person så var det ingen som särskilt berättade om det för medarbetarna. Besökarna brukar ju använda datorer, toaletter och ladda sina telefoner oavsett om det är storm eller strålande solsken, säger Heli Renman, bibliotekschef, som är positiv till att lokalen används för att hjälpa andra.

Midgårdsbadet har inte heller uppmärksammat besökare som behövde hjälp.

– Detta säkert på grund av att strömavbrottet inte var så långvarigt i vårt närområde, säger Tapani Röyttä, bad- och simhallschef.

Det är inte första gången som Midgårdsbadet har varit tillgängligt för att hjälpa andra.

– För något år sedan höll badet öppet för duschning för EU-migranter under en grym köldperiod på vintern. Det var väldigt uppskattat då, säger Tapani Röyttä.

Frivilliga resursgruppen, FRG Sigtuna, har också stått redo.

– Vi är redo att göra allt som kommunen begär av oss och som vi klarar av att vara behjälpliga med, säger Anthony Ruoro från FRG Sigtuna.

Enligt trygghetschefen Thomas Mileborn genomförde äldreomsorgsförvaltningen extra kontroller av sina brukare som bodde i områden utan el.

I övrigt vidtogs inga ytterligare åtgärder från kommunen med anledning av Vattenfalls prognos om att alla invånare skulle få tillbaka elen på kvällen 3 januari. Men den kvällen hade Vattenfall 10 kunder i Sigtuna kommun som fortfarande inte hade fått tillbaka elen.

– Riskerna med elbortfall kommer med största sannolikhet att drabba oss vid flera tillfällen. Problemet är naturligtvis störst när elbortfallet sträcker sig längre än några dygn. Kommunens beredskap är god men vi eftersträvar hela tiden att bli bättre. Jag kommer att anställa en säkerhetsstrateg som kommer att jobba med kris och civilt försvar vilket kommer att höja kommunens krisberedskap ytterligare, säger Thomas Mileborn.

Hans råd till kommuninvånarna: ha en grundläggande beredskap i hemmet. En bra start är att ha en ”krislåda” i hemmet eller förrådet.

Läs mer:

Stormen slet bort Tommys tak

Lance Hedman flydde från stormen

Julfirande på dopparedagen