I fjol anmäldes 437 inbrottsstölder i Sigtuna kommun. Mest utsatta är villor eller radhus, med 104 anmälningar. 88 lägenheter fick också besök av tjuvar.

Tjuvarna har också slagit till i 42 garage/bensinstationer eller bilverkstäder, 21 byggplatser, 16 krogar eller kaféer, med mera.

Märstabon Anki Ek har nyligen fått känna på hur det är att få besök av fräcka tjuvar. Inbrottet skedde 15 mars på Odensalavägen.

När hon kom hem klockan 16 var dörren redan öppen.

– Jag öppnade och fick en chock, hela klädkammaren låg ute i hallen, allt var utkastat, säger Anki Ek.

Hon tittade in i köket, och där låg det mesta på golvet. I vardagsrummet och sonens rum var allt uttömt på golvet.

– I vårt sovrum blev jag äcklad. Man har suttit på vår säng, det syntes. De har gått igenom lådor, öst ut allt på golvet, kastat ut kläder och rotat bland underkläder. I badrummet var badrumsskåpet utrivet. Sminkväskan, mitt barnbarns, var tömt på golvet.

Kontanter och smycken har tjuvarna tagit, som barnens dopgåvor, ett guldhalsband och en guldring som hon ärvt från sin mormor.

– De till och med slet ut sonens plånbok och stal hans 40 kronor. Då bröt jag ihop. Det enda jag är glad för är att sonen inte var hemma eller att han skulle kommit hem mitt i. Han hör inget när han kommer. Han går alltid med hörlurar. Vem vet vad som kunde hänt då?

– Man bryr sig inte egentligen om vad som försvann, men de stal en låda. Där fanns minnen, säger Anki Ek.

Med 437 anmälda inbrottsstölder 2017 hamnar Sigtuna kommun på sjunde plats bland kommuner i Stockholms län med flest antal inbrottsstölder i förhållande till antalet invånare. Upplands-Bro, Järfälla, Upplands Väsby, Sollentuna, Stockholm och Södertälje är kommunerna med fler inbrott per invånare.

Siffran går dock mot rikstrenden, då anmälningarna i Sigtuna har minskat med 15 stycken, det vill säga en minskning med drygt tre procent.