– En del ungdomar har mycket problem, säger Kirsi Poikolainen, chefen för Samordningsförbundet Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna.

Samordningsförbundet har funnits i knappt två år, och det grundades för att fokusera på personer som behöver hjälp till egen försörjning, antingen genom studier eller jobb. Enligt Kirsi Poikolainen är det ett stort problem, inte bara i Sigtuna kommun utan även i grannkommunerna. I Sollentuna finns totalt 827 unga som varken arbetar eller studerar. I Upplands Väsby är siffran något lägre, 728.

– Det är många unga som hoppar av redan på grundskolan vid 12–13-årsåldern. Ofta är detta kopplat till någon typ av psykisk ohälsa, diagnoser och problem med skolan. En del har mycket problem, säger Kirsi Poikolainen.

De riktigt unga får hjälp av skolorna, men de som är fyllda 16 år får hjälp av Samordningsförbundet och dotterorganisationen Hoppet, som kom igång vid årskiftet.

Den 22 maj invigs Hoppets lokal i Upplands Väsby.

– Där kan ungdomarna träffa personalen, och det finns inga stora krav. Vi vill skapa kontakt och ge vägledning. Där kan man också träffa ungdomar i liknande situation.

Tanken är att unga ska slippa bollas runt mellan olika myndigheter, istället får de hjälp från en och samma plats. Målet är arbete och studier.

Läs även: Hoppet finns i Väsby

Läs även: "Beredda att betala 1 500 kr för sex"

Läs även: Skolbarn snattar i Sigtuna