Redan innan SVT:s Uppdrag Granskning sände sitt program om misstänkt vänskapskorruption i Sigtuna kommun sa kommunalrådet Dan Rosenholm (L) att han vill att kommunalrådet Ibrahim Khalifa (S) avgår. Han kände sig förd bakom ljuset då Khalifa bland annat stoppat avhysningen av barackerna där det misstänks pågå illegal spelverksamhet. Khalifa ska ha gjort detta utan förankring och utan samråd med andra politiker.

Så här skrev Ibrahim Khalifa innan tv-sändningen – som svar till kritiken: "Det är det socialdemokratiska partiet som får uttala sig i förtroendefrågan gällande mig. Jag utgår från att styrelsen kommer se programmet och utefter den information som kommer fram, bildar sig sin egna uppfattning",

Läs mer: Jag vill att Khalifa avgår

Däremot kan inget blåsväder påverka det stöd och tillit som Mia Hämäläinen Persson, ordförande för Socialdemokraterna i Sigtuna, har för kommunalrådet Ibrahim Khalifa (S). Efter Uppdrag Granskning tycker hon att ord står mot ord och vill då själv prata med berörda personer för att ta del av bevisen.

Hon var snabbt ute och skickade ut ett pressmeddelande om att arbetarekommunens styrelse i Sigtuna fortfarande har förtroende för Ibrahim Khalifa som kommunstyrelsens ordförande.

Läs mer: Vi har förtroende för Khalifa

När Sigtunabygden pratade med Olov Holst (M) var han besviken på Mia Hämäläinen Perssons agerande.

– De personerna som försvarar Ibrahim Khalifa, de kan ju inte sitta kvar. De kommer att bevara det som är dåligt. Det är kanske inte de som kommit på det dåliga systemet men de har skyddat och bevarat det under åren de har haft makten, sade Olov Holst i en tidigare intervju.

Därför kräver Alliansen mer. De vill att hela S-ledningen avgår. Då gäller det inte bara Khalifa utan de andra politikerna som har suttit centralt i den socialdemokratiska ledningen: Evalena Lindquist, Marie Axelsson, Ali Wandi och Mia Hämäläinen Persson, med flera.

Läs mer: Låt hela S-ledningen avgå

Nu berättar också Vänsterpartiet hur de ser på uppgifterna om misstänkt vänskapskorruption och illegal spelverksamhet.

– Naturligtvis är vi besvikna, vänskapskorruption och illegal spelverksamhet ska absolut inte finnas i kommunen. Vi ser att det kan vara svårt för Ibrahim Khalifa att sitta kvar om allt stämmer. Politiker är förtroendevalda och måste kunna förvalta det förtroendet, säger vänsterpartiets Niklas Andersson.

Något måste göras för att förtroendet ska återställas, enligt honom.

– Bara för att man har gjort flera bra saker väger inte det upp om man gör så stora fel, säger Niklas Andersson (V).

– Vänsterpartiet har inte varit direkt inblandat i detta, men vi är beredda att göra vad som behövs utan att göra avkall på vår moraliska och ideologiska kompass, säger han.

Sverigedemokraternas gruppledare Rune Öhlund är starkt kritisk.

– Typiskt socialdemokratiskt, att de gör som de vill.

För honom står det klart från uppgifterna att det var Ibrahim Khalifa som stoppat avhysningen av en lokal med illegalt spel.

– Det går inte att lita på honom. Han har förstört partiförtroendet. Sossarna måste komma till insikt om detta, säger Rune Öhlund (SD), som vill att Ibrahim Khalifa avgår.

Ibrahim Khalifas svar till kritiken:

– Olov Holsts påståenden om vänskapskorruption bygger på lösa rykten. Pågår det illegala aktiviteter ska det självfallet göras en polisanmälan och stängas ner så fort det går. Jag förutsätter att även oppositionspolitiker som sitter på information gör en polisanmälan, säger Ibrahim Khalifa.

– Vår intention har hela tiden varit att paviljongen ska rivas, och det tycker jag vi visade på i måndags när vi fattade beslut om rivning i kommunstyrelsens arbetsutskott, säger Ibrahim Khalifa.

Miljöpartiets svar riktar sig mot problematiken.

– Vänskapskorruption är ett samhällsproblem som vi ständigt måste arbeta med. En fri media, lagar, demokrati och värdegrundsarbete är motmedlet som kan mota korruption, säger Karolina Windefalk (MP).

De vill öka transparensen i det kommunala arbetet.

– Vi behöver fler metoder för medborgardialog, mer kontakt med civilsamhället, mer inflytande. Det bästa sättet för att få bort vänskapskorruption är att fler engagerar sig i föreningar, politiska partier med mera. Ju fler vi blir som tar ansvar för samhällets utveckling desto mindre risk för korruption, säger Karolina Windefalk.

– Illegal spelverksamhet är självklart inget vi står för. Illegal spelverksamhet är som ett gift i samhället och måste på alla sätt bekämpas och ska inte förekomma på kommunal egendom. Minsta misstanke om illegal spelverksamhet ska polisanmälas, säger hon.