Läsrummet har funnits sedan 1974. Under dessa 43 år har det hunnit bli en en viktig del i den sociala gemenskapen hos de äldre i staden, enligt Sigtunaprofilen Larz Eldbåge. Men läsrummet låstes för gott våren 2017. Läsrummet saknas, menar han.

Rummet är nu ett kontor för anställda på marknadsföringsbolaget Destination Sigtuna.

– För mig personligen är det i dag inte viktigt. Men med tanke på alla äldre som bor här och många med rullator och rullstol med mera, så har läsrummet varit en viloplats under promenaden där det har varit möjligt att läsa dagens nyhetstidningar samt träffa vänner, säger Larz Eldbåge.

Artikelbild

| Sigtunakonstnären Larz Eldbåge.

Eva Camél Fuglseth, vd för Destination Sigtuna, bekräftar att pensionärer har hört av sig till dem och även till Sigtuna kommun för att klaga på läsrummets stängning.

– Men vi behöver utrymmet för min personal. Vi har inte haft bra arbetsplatser. Personalen har suttit för trångt, säger Eva Camel Fuglseth.

Destination Sigtuna har idag sju anställda som behöver arbetsro, menar hon.

Enligt henne hade läsrummet inte så många besökare heller.

Artikelbild

| Drakegården, turistbyrån i Sigtuna

Hon berättar att det finns ett alternativ till läsrummet. Församlingsgården Munken vid Mariakyrkan, cirka 300 meter bort, finns tillgänglig.

Där finns också kaffe, möjlighet att läsa tidningar och gården har längre öppettider än det gamla läsrummet.

Larz Eldbåge tycker dock att ett läsrum borde vara en kommunal fråga för den äldre befolkningen i Sigtuna kommun.

– Lokal för detta ändamål bör finnas i själva centrum där folk finns och promenerar för handel och diverse andra behov. Men var kan man hitta en lokal i Sigtunas centrum efter att Turistbyrån inte längre vill upprätthålla den servicen?