Nattvandring har funnits sedan 1990-talet, men det var inte lika organiserat då som med dagens grupp, Nattvandrare i Sigtuna kommun, som bildades före 2008.

Under en period var gruppen aktiv och ute varje helg, men medlemmar har droppat av. Nu är de ute endast en kväll i månaden, och bara sex medlemmar är

aktiva: två Märstabor, två Sigtunabor och två Valstabor.

Artikelbild

| Nattvandrarna

– Några fler tillkommer då och då men för det mesta har vi svårt att få ihop det. Vi försöker vara ute en gång i månaden plus vid högtider som valborg och skolavslutningar. Vi söker efter fler som skulle kunna börja nattvandra regelbundet, säger samordnaren Sargit Sundström.

Sargit Sundström har varit nattvandrare sedan 1999.

– Jag gör det för våra ungdomars skull. Fler vuxna bör finnas ute för att prata med ungdomar och hjälpa till om det behövs. Jag är inte ute efter att vara polis, väktare eller liknande, utan för att öka vuxennärvaron ute och för att finnas till som stöd för våra ungdomar i kommunen, säger Sargit.

Hon är frustrerad över att gruppen inte kan vara ute så ofta som de skulle vilja.

– Vi kan heller inte täcka upp så mycket av kommunen då vi, när vi väl är ute, oftast bara är en grupp. Man nattvandrar aldrig själv utan man går i grupper om tre–fem personer.

Sist var nattvandrarna ute fredagen 5 oktober. Paret Åsa och Claes Halén från Märsta och Valstabon Liza Smith med sin rullator vandrade vid Valsta centrum.

– Det känns viktigt att få jobba för kommunens trygghet, framför allt i Valsta centrum som är en av de oroligare delarna av Sigtuna kommun. Vi jobbar med att investera tid i de som behöver den mest, det vill säga ungdomar, vår nästa generations ledare i Sverige, säger Åsa Halén.

De berättar att de vandrar, gör iakttagelser och vill synas. De vill finnas till för ungdomar som saknar föräldrastöd och social kontext.

– Vi blir ifrågasatta och blir också kontaktade av ungdomarna. Vi väcker en dialog, säger hon.

Nattvandrarna rör sig i hela kommunen, men främst i Valsta centrum. Prioriterade rutter är platser vid skolor och förskolor där det är lätt att hänga och lätt att inte bli sedd, enligt henne.

De går också omkring Märsta station och runt ungdomens hus i centrala Märsta. De offrar minst tre timmar varje vandringskväll.

När de är ute får de inte bli fler än tre personer i en grupp för att inte utgöra något hot eller provocera, för då försvinner dialogen. De vill skapa en relation, menar de.

– En del ungdomar som hänger här säger, "Det känns skönt att se er, vi känner oss trygga". Om de menar det jag vet inte, säger Åsa.

Rosersbergs IK samordnar nattvandring i Rosersberg.