Bland socialsekreterare på barn- och ungdomssidan i landets kommuner är rörligheten hög. Många gånger konfronteras nyutexaminerade socionomer med tunga fall som är både emotionellt krävande. Inte sällan är tidspressen stark. Samtidigt försöker andra arbetsgivare som till exempel bemanningsbolag locka till sig unga socialsekreterare.

Sigtuna kommun upplever en liknande situation och arbetar hårt med med rekrytering och arbetsmiljö. Lönen är en inte en oväsentlig del i sammanhanget. I Sigtuna är snittlönen för socialsekreterare den femte högsta i landet och ligger på 35 258 kronor per månad. Det visar en kartläggning från tidningen Vision.

– Vi har frågat oss hur många ärenden för en socialsekreterare som är ett rimligt antal. Socialsekreterarena har idag närmare till cheferna och får genomgå kompetensutbildning och har mentorer. Vi hoppas att det här ska ge effekt, säger Lena Ludvigsson, som är chef för individ- och familjeomsorgen.

– Vi för en tät dialog med våra politiker och kommunen har skjutit till extra pengar, tillägger hon.

Bland erfarna och äldre socialsekreterare är det vanligt att man går vidare till konsultfirmor till andra branscher och statliga myndigheter.

Sigtuna kommun ligger över lag högt upp i kartläggningen i flera yrkesgrupper. Ingenjörer inom park och gata i Sigtuna tillhör de absolut högst betalda i hela landet. Här ligger snittlönen på 44 054 kronor per månad. Fastighetsingenjörer ligger också bra till i löneligan. Precis som socialsekreterare har de den femte högsta snittlönen i landet inom den egna yrkesgruppen och ligger här på 44 054 kronor per månad.

Stina Nyström, personalchef på Sigtuna kommun, säger att Sigtuna lönen är en viktig del i att locka till sig personal, men inte den viktigaste.

– Ibland är det pendlingsavståndet som avgör. Vi befinner oss i en stor arbetsmarknadsregion och vi lockar hit folk från Uppsala, Gävle och Stockholm.