KFUM står för Kristliga föreningen för unga människor - världens största och äldsta ungdomsrörelse som på engelska kallas YMCA.

För sjätte året har KFUM jämfört hur mycket pengar som Sveriges kommuner lägger på områden som berör unga: elevhälsa, musik- och kulturskola, fritidsverksamhet, idrotts- och fritidsanläggningar, kulturverksamhet, bibliotek, fritidsgårdar och studieorganisationer.

I denna undersökning hamnar Sigtuna kommun högt i två kategorier: 11:e plats när det gäller satsning på musik- och kulturskola och 15:e plats i kategorin idrotts- och fritidsanläggning.

Sigtuna kommun ligger på 128:e plats totalt i rankningen när man har slagit ihop alla nyckeltal. Sverige har 290 kommuner.

"Vi har under lång tid medvetet satsat på våra barn och ungdomar och ser det som en god framtidsinvestering att kunna erbjuda en meningsfull fritid," uppger Marie Axelsson (S), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, i ett pressmeddelande.

Mattias Wihlgaard, kommunikationsansvarig på KFUM, förklarar undersökningen.

– Det är absolut ingen kvalitativ undersökning, utan en ekonomisk kvantitativ undersökning där vi har tittat på hur mycket pengar kommunerna har satsat. Visst kan en kommun som satsar mycket få bättre förutsättningar, men det behöver inte vara så heller, säger Mattias Wihlgaard.

Enligt honom vill KFUM lyfta fram ungas röster genom denna undersökning, och uppmuntrar Sigtunabygden att fråga ungdomarna om Sigtuna kommun har satsat på rätt saker, och vad ungdomarna själva vill satsa på.