Sigtuna stads attraktionskraft ska stärkas, enligt kommunalrådet Olov Holst (M). Sigtuna kommun kommer att ta fram en plan för en renovering av strandpromenaden och Stora Gatan i centrala Sigtuna samt omkringliggande gränder.

Sigtuna kommun ska också se över hur museets roll kan utvecklas, och ta över driften av Drakegården och turistbyråverksamheten.

Drakegårdens läsrum, som tidigare stängdes, kommer att öppna igen. På Drakegården ska det också finnas ett kontaktcenter så att Sigtunaborna inte behöver åka till kommunhuset i Märsta för hjälp med kommunala angelägenheter.

Artikelbild

| Nu när Sigtuna kommun ska ta fram en plan för centrala Sigtuna stads ansiktslyft vill Sigtunabon Camille Hildén passa på att föreslå några saker.

Allt detta för att boosta besöksnäringen i Sigtuna kommun.

Sigtunabon Camilla Hildén är en av dem som har klagat på kommunens "bortglömda stad".

– Fram till nu så har området närmast hela vattenlinjen varit fullt med sly. Utmed strandpromenaden är slalombanan för kanoter anskrämlig, dessutom används den i stort sett inte och i så fall bara av medlemmar i kanotklubben. För barn finns det bara omkullvälta träd och en halvrutten eka att leka med, säger Camilla Hildén.

Hon berättar att på somrarna kan strandpromenaden liknas vid en camping med alla engångsgrillar som tänds och vattenpipor som röks. Listan med klagomål fortsätter:

– Toaletterna stänger tidigt. Minigolfbanan måste vara en av de tråkigaste i Sverige i dagsläget. Borgmästarängen är ödslig och allmänt tråkig. Vidare bort mot hamnområdet och parkeringen ser det fortfarande mest ut som en avstjälpningsplats.

Nu när Sigtuna kommun ska ta fram en plan för centrala Sigtuna stads ansiktslyft vill hon passa på att föreslå några saker.

– Satsa på Borgmästarängen. Det är bra med en öppen yta på midsommar men man borde göra den attraktiv året runt. Nedanför har man alla möjligheter att skapa en äventyrsgolfbana med inspiration från kommunens alla fina byggnader. Fasta grillplatser skulle nog uppskattas året runt.

Enligt henne är Borgmästarängen en naturlig startpunkt för skridskoåkare, där man brukar ploga upp en bana.

– Kolla i Strängnäs så får man många bra tips, då de har ett liknande område. Där finns både en bra lekpark, utegym och fina planteringar. Borta vid hamnen tycker jag man skulle uppföra små bodar som man pratade om förut. Hyr ut dem till servering och så vidare.

Läs mer:

Viktig period för handeln i Sigtuna stad

Så vill alliansen satsa på Sigtuna

Stoppa langningen genom att bygga lekpark