Mårten Randberg, i dag ansvarig för P4 Stockholm och P5 STHLM:s granskande journalistik, efterträder Janne Peterson som i april går i pension. Han tillträder sin nya tjänst den 1 mars.

Han har tidigare varit bland annat nyhets- och programchef samt tillförordnad kanalchef för P4 Stockholm.

Vad innebär den nya tjänsten?

– Jag blir chef och ansvarig utgivare för Sveriges Radios trafikredaktion som täcker hela landet och rapporterar om trafiksituationen och händelser i hela Sverige. Vi har personal på fyra platser och det är i Stockholm, Jönköping, Göteborg och Malmö. Det vanligaste är att rapportera om trafiksituationen, exempelvis olyckor på vägarna eller stopp och förseningar i kollektivtrafiken, säger Mårten Randberg till Sigtunabygden.

SR:s trafikredaktion är bemannad dygnet runt, alla dagar på året. Sveriges Radios lokala P4-kanaler är också beredskapskanaler.

Han berättar att SR har haft trafikredaktioner och trafikreportrar på de lokala kanalerna under många år, men sedan 2007 är verksamheten samlad i en gemensam redaktion som finns på flera platser i landet. Redaktionen har idag cirka 25 journalister.

Vad krävs för att jobba på trafikredaktionen?

– För att jobba på trafikredaktionen krävs självklart journalistkompetens, men även ett intresse för trafikfrågor och att man har koll på geografin i det område man ska bevaka och rapportera om.

Han uppmuntrar Sigtuna kommuns invånare att höra av sig när det är något som inte är som det ska, som riskfyllda situationer på vägarna eller stopp och förseningar i kollektivtrafiken.

– Sigtuna kommun är ju i hög utsträckning en pendlarkommun och information om tågstopp eller annat strul innebär ju att jag som resenär kan göra val om jag får informationen. Så ring på 020-999 444 och berätta!