Till vardags jobbar Niclas Jansson som köksmästare på Restaurang Skog på Sigtunahöjden Hotell & Konferens. Tidigare vann han den svenska uttagningen i kocktävlingen Copper Skillet, som varje år arrangeras av den internationella mötesorganisationen IACC, och senare även den europeiska finalen i Lissabon i höstas.

Som en av tre kockar (upp till 26 år) gick han sedan vidare till världsfinalen för juniorer i kanadensiska i Toronto – och även där gick det vägen. Vinnarrätten bestod av ryggbiff med tempeh i brynt smör, stuvad blomkål med äpple och lönnsirap, rostad blomkål och pumpafrön, inkokt vit sparris och äpple. Till detta serverade Niclas Jansson en sky med äpple, lök, lönnsirap, brynt smör och rödvin.

– Att sedan få stå som vinnare här i världsfinalen är oerhört stort och overkligt för mig. Det har alltid varit målet, såklart, men det är en lång väg att gå och jag lyckades ta mig hela vägen fram. Jag har laddat för detta sedan jag begav mig till Lidingö för den svenska finalen och det är overkligt att nu kunna titulera mig som Global Chef of the Year 2019 IACC Copper Skillet, säger Niclas Jansson i ett pressmeddelande.

Även Emil Jonsson, som till vardags jobbar på Steningevik Konferens, var uttagen till världsfinalen för möteskockar. För Jonsson, som tävlade i seniorklassen (kockar över 26 år), räckte det dock inte hela vägen i den hårda konkurrensen.