Han är känd i trakten för att ha varit studierektor på Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, SSHL, i många år fram till sin pensionering. Och han hade ett stort politiskt engagemang, inte minst i utbildningsfrågor, i Sigtuna kommun under många år.

Han var Folkpartist och hans första politiska uppdrag i kommunen var i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden 1999. Senare satt han i flera olika nämnder och kommunfullmäktige och var gruppledare i partiet 2007–2010. Pernilla Bergqvist från Liberalerna uttalar sig så här:

– Vi från Liberalerna kommer att minnas Sune Askaner som en stor humanist med stort hjärta och intellekt. Han var lugn, vänlig och omtänksam. Han var respekterad i alla kretsar och vi såg honom som en klok och saklig politiker.

Han hade många strängar på sin lyra. Han var författare och medförfattare till ett 20-tal böcker om skola, skolhistoria och egna berättelser.

Hans kulturintresse tog sig också uttryck i intervjuer med Beppe Wolgers, Bodil Malmsten och Carl Göran Ekerwald, gjorda för Sveriges Radio, och artiklar på kultursidorna i Östersundsposten.

– Sune Askaner var en hedersman som vi kommer att sakna mycket, säger Pernilla Bergqvist.

Sune föddes 5 februari 1933 i småländska Virestad och växte upp i Kosta där han tidigt intresserade sig för lokal sportjournalistik. Han fick senare arbete som lokalredaktör för Smålandsposten.

Han studerade i Växjö och senare i Göteborg där han träffade Kerstin Svensson. Tillsammans fick de tre barn: Johan, Håkan och Maria.

Läs även:

Sune Askaner släpper ny bok