Skridskoentusiaster är ett härdad släkte. Perfekta förhållandet för långfärdsskridskor ena dagen, oåkbart bara några dagar senare.

Arrangörerna av Vikingarännet, långloppet mellan Uppsala och Stockholm, kastade in handduken i år ­efter några tuffa år med osäkra isförhållanden och inställda tävlingar. Men i stället ­arrangeras nu Sigtunarännet söndagen 18 februari. Loppet körs över tre olika distanser: 50 kilometer, 25 ­kilometer samt 2 kilometer för barn och barnfamiljer. Start och mål förläggs till Sigtuna.

Går allt enligt planen blir det en varvbana på 25 kilometer från Sigtuna ned till Kairobadet i Upplands Väsby och sedan tillbaka till Sigtuna.

– Reservplanen är att korta ned bansträckningen något. Skulle inte det heller gå är tredje alternativet att köra en cirka 10 kilometer lång varvbana på Garnsviken. Där kan vi med 99 procents säkerhet garantera åkbar is, berättar Andreas Olsen i arrangörsstaben.

Han är inte det minsta orolig för att behöva ställa in loppet.

– Vi har historiskt sett ­alltid haft bra isar i Sigtuna och även i år ser det bra ut.

Trots att man gick ut med tävlingsinbjudan till loppet ganska sent är intresset stort, både i Sverige och utomlands. Skridskoåkare från Tyskland och framför allt Holland har genom åren deltagit i Vikingarännet.

– Det har genom åren alltid varit ett enormt intresse för Vikingarännet, trots att osäkerheten varit stor om det skulle gå att genomföra loppet eller inte, säger Andreas Olsen.

Arrangörerna räknar med minst 500 startande.

lars.johansson@unt.se