Sigtunas företagsklimat har förbättrats

Sigtuna kommun klättrar tolv platser och rankas i år som den 47:e mest näringslivsvänliga kommunen i Sverige.

Annika Bröms säger att Sigtuna blivit mer företagsvänligt. Nu återstår enligt henne att få till bättre service så att kommunen kan klättra ännu mer i företsrankingen nästa år.

Annika Bröms säger att Sigtuna blivit mer företagsvänligt. Nu återstår enligt henne att få till bättre service så att kommunen kan klättra ännu mer i företsrankingen nästa år.

Foto: Jeanina Santiago/arkiv UNT

Märsta2019-09-24 10:50

Det är Svenskt näringsliv som varje år rankar landets 290 kommuner bland annat utifrån hur de lokala företagen uppfattar näringslivsklimatet i kommunen. Företagarna får svara på frågor om attityder till företagande i kommunen, om hur myndighetsutövningen fungerar, vad det finns för arbetskraft, hur konkurrensen är från kommunens verksamheter och hur dialogen fungerar med kommunen.

Även statistik från SCB om exempelvis kommunskatt, entreprenader, arbetslöshet och nyföretagsamhet ingår i rankningen.

Annika Bröms, regionchef på Svenskt Näringsliv Stockholm, säger att Sigtuna kommun klättrar bland annat för att den politiska majoriteten nu öppnat upp för LOV (lagen om valfrihetssystem).

– Sigtuna har en uttalad strategi att bli mer näringslivsvänliga. Kommunen tillåter nu privata aktörer inom hemtjänsten, vilket är mycket positivt, säger Annika Bröms i ett pressmeddelande.

Samtidigt anser hon att Sigtuna kommun kan göra mer för att öka servicen mot invånare och företagare.

– För att Sigtuna ska kunna mäta sig med de bästa måste en kulturförändring till, där målet är att bli mer serviceinriktad i sitt myndighetsutövande, säger Annika Bröms. 

Bäst företagsklimat i hela landet har Solna enligt rankingen

– I de mest framgångsrika kommunerna finns en kultur som genomsyrar hela organisationen. Solna stad är tydlig med att företagen är viktiga. Det märker företagen, de blir lyssnade på och får information som är viktig för dem, säger Annika Bröms.

Totalt svarade över 30 0000 svenska företag på årets enkät och svarsfrekvensen var 49 procent.

Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) är glad över resultatet.

– Det är väldigt glädjande att den satsning på det lokala näringslivet vi gör via initiativet Näringslivslyftet så tydligt börjar ge resultat. I vår generella målsättning för kommunens kärnverksamheter har vi sagt att vi ska ligga bland landets femtio bästa kommuner. Det är kul att vi redan nått det målet för både näringslivet och skolan, säger Olov Holst.

Han hoppas nu att de ska kunna jobba sig upp ännu mer i listan till nästa år.

– Faktum är att vår långsiktiga målsättning är att vara bland landets 25 bästa kommuner i näringslivsrankingen senast år 2022. Det kommer kräva att vi klarar av att ställa om vår organisation från att vara en förvaltningsorganisation till att bli en serviceorganisation och den resan har vi nu påbörjat, säger Olov Holst.

Olov Holst (M) är glad över att Sigtuna klättrar i rankningen över Sveriges bästa näringslivskommuner, men han är inte nöjd än.
Olov Holst (M) är glad över att Sigtuna klättrar i rankningen över Sveriges bästa näringslivskommuner, men han är inte nöjd än.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!