För två år sedan skrev Sigtunabon Gert Höglund en bok, "Dödens väntrum tur och retur". I år kommer samma bok att översättas till engelska, för publicering i USA.

– Amerikaner gillar sådana historier, vet du. Det handlar om hur jag fick ett nytt hjärta, säger Gert Höglund till mig på telefon.

Några dagar senare träffas vi i Märsta, Gert med boken i hand och ett intyg i det andra. Intyget är från Ann-Christin Croon, rikskoordinator på Karolinska sjukhuset. Hon intygar att Gert Höglunds "otroliga historia" är sann, då hon själv fick samtalet från honom den kvällen hjärtat kom.

Artikelbild

| Gert Höglund

Gert Höglund jobbade i många år i högt tempo som bland annat säkerhetschef och tidigare vd vid Svensk Bevakningstjänst, vilket resulterade i flera hjärtinfarkter. Han fick kämpa med flera sjukdomar, bland annat hjärtbesvär. Hjärtat blev bara sämre.

Den 9 september 2005 gjorde han en hjärtundersökning som visade att hjärtat var helt slut. Han blev då en kandidat för att få ett nytt hjärta.

Månaderna som följde var tuffa. Han fördes med ambulans till sjukhuset några gånger och han var övertygad om att han skulle dö. Men något fortsatte hålla honom vid liv, menar han.

Den 23 februari 2006 ringde han till Karolinska sjukhuset och blev hänvisad till Ann-Christin Croon. Då började det märkliga samtalet.

Artikelbild

| Gert Höglund

– Hur skulle det gå till om ett hjärta skulle bli aktuellt, frågade han henne.

– Varför vill du veta det? svarade hon.

Hon sade till honom att han inte behövde tänka på det då det kunde ta några månader, ofta flera år i hjärtkön. Det är många som står i kön och först måste ju en människas hjärta bli tillgängligt. Dessutom måste hjärtat passa just hans parametrar. Så det var omöjligt att han skulle få ett hjärta så snart.

Men istället för att acceptera hennes svar som fakta, sade han:

– Du, jobbar du i natt? För att du kommer att ringa mig ikväll före klockan 12.

Han visste med all säkerhet att en människa skulle gå bort och att allt skulle stämma med hans parametrar. Hon småskrattade men uppmuntrade hans optimism. Och då var samtalet slut.

Klockan 23 ringde hon honom:

– Jag vet inte om jag ska bli religiös eller vad jag ska tro, men plocka ihop dina saker snabbt för de är på väg att hämta upp dig. Vi har ett hjärta som väntar.

Boken på 87 sidor berättar om hans sjukdomar och de otroliga sätt som han kom undan döden på.

Men hur fick du veta att hjärtat skulle komma?

– Det var änglar som sade det till mig. Varje person har många skyddsänglar.

Tror du på änglar eller var det ren slump?

– Jag har aldrig trott på sådant här eftersom jag inte är religiös. Men idag är jag övertygad.

I boken beskriver han varför han tror på änglar. Hans nästa bokprojekt kommer också att handla om änglar.