Det är i anrika Blå hallen i Stockholms stadshus som ceremonin sker 7 november. Sammanlagt handlar det om 311 gesäller och mästare från 39 olika hanterverksyrken som ska motta bevis för sina yrkeskunskaper. Alltifrån hovslagare, skräddare, smeder, fotografer till sadelmakare.

Ursprungligen kommer 38-åriga Anna Isberg från Hälsingland och flyttade till Stockholm 2003 för att gå polishögskolan.

– Sedan jobbade jag som polis i tio år innan jag bestämde mig för att jag ville göra något annat. Jag är en hästtjej i grunden och på gymnasiet sysslade jag lite med lädersömnad. Sedan ville jag ha ett yrke där jag kunde jobba hemifrån och driva eget företag.

Artikelbild

| Den 7 november fick över 300 hantverkare ta emot sina yrkesbevis i Stockholms stadshus.

Det var för fem år sedan som hon bestämde sig på allvar för att byta yrke från polis.

– Sedan gick jag en utbildning i Tärnsjö på tre år dit jag pendlade varje dag. Det känns väldigt bra att få det här klart. Det har varit en press att få ihop allt. Sedan augusti jobbar jag heltid med det här, säger hon.

Sadelmakaryrket är mer mångfacetterat än att bara tillverka sadlar.

– Det handlar också mycket om att prova ut sadlar, laga sadlar, sälja begagnat och hjälpa ryttare så att de får rätt sadel och stoppa om dem. Jag gör även beställningsjobb på portföljer och andra typer av accessoarer i läder. Jag tror att jag ligger rätt i tiden eftersom jag vill jobba med svenskt läder, och så miljövänligt och närproducerat som möjligt.

Vad betyder gesällbeviset för dig?

– Det betyder mycket på så sätt att jag får en kvalitetsstämpel.