Katten, som satt i en bur, tillhörde en kvinna som lyckats få med sig sitt husdjur på flyget från Teheran i Iran. Detta trots att det är förbjudet att föra in djur i Schengenområdet från tredje land utan giltiga handlingar.

När hon skulle gå igenom gränskontrollen på Arlanda stoppades hon av gränspolisen.

– Kvinnan fick välja mellan att sätta katten i karantän och betala kostnaden för det, eller gå med på avlivning av djuret, säger Kenneth Knuts, stationsbefäl vid gränspolisen på Arlanda.

Kvinnan valde det senare.

– Det blev väldigt känsloladdat, kvinnan chockades och var mycket uppriven, hon kunde inte vara kvar och åkte iväg när katten togs i förvar, berättar Kenneth Knuts.

En veterinär från Jordbruksverket kallades därefter till flygplatsen och förde katten till ett rum som används för avlivning av djur som stoppats i tullen.

Där fick den somna in för gott.

För att ta ett djur till Sverige från ett land utanför EU som inte har samma rabieskontroll som EU-länderna måste djuret sitta i karantän i fyra månader innan man får ta hem det.

För hund och katt är karantänstiden 120 dagar följt av två månaders hemisolering. Karantänskraven regleras i Jordbruksverkets införseltillstånd.