Sigtuna kulturförenings sommarutställning med alster av traktens konstnärer och hantverkare fortsätter på Kulturgården.

Blommiga örngott och brickor, färgrika smycken och olika typer av målningar visas just nu på Sigtuna Kulturgård. En samlingsutställning har redan börjat och fortsätter fram till 27 augusti. Bland konstnärerna finns Sigtunabon Siri Öryd, samt Märstaborna Lollo Alex, Katarina Torfason, Siv Axelson, Anna-Marie Ekblom och Annette Källström Buckley.

Lollo Alex, tidigare Skepptunakonstnär, har i år flyttat till Märsta.

Artikelbild

| På Kulturgården visar Annette Källström Buckley även abstrakta målningar med rika färger och bjärt absurditet.

Om man en gång sett hennes naturtavlor är det svårt att glömma dem.

De får en att känna distans från all oro i världen. Motiven är somriga med azurblå himmel, med gräs som är grönare än grannens och blommor så färgrika att man vill plocka dem.

Lollo Alex har varit aktiv som konstnär i tio år. Hennes lärare är känd i kulturkretsar i Sigtuna, Inge Pettersson, också han en konstnär som fångar det fina i naturen.

– Numera inspireras jag även av naturfotografier som visas av vänner i Facebook-flödet. Jag målar av dessa bilder, säger Lollo Alex.

Artikelbild

| Lollo Alexst tavlor är somriga med azurblå himmel, med gräs som är grönare än grannens och blommor så färgrika att man vill bara plocka dem.

En annan av konstnärerna som också inspireras av bilder i sociala medier är Annette Källström Buckley. Hon har bland annat har målat av en instagrambild från Sigtuna, tagen av Sigtunabygdens reporter. Men Annette Källström Buckley kanske är mest känd för sina färgrika väggdekorationer av tyg.

På Kulturgården visar hon även abstrakta målningar med rika färger och bjärt absurditet.

Artikelbild

| En tavla med ett sovande enögt folk.

Här finns bland annat en tavla med ett sovande enögt folk, människor med svans, personer utan armar och en naken kropp omringad av ögon.

– Mina tavlor berättar en historia. Det sovande enögda folket är till exempel en symbolik för personer som bara ser en sak, och inte helheten, säger Annette Källström Buckley.

Artikelbild

| Lollo Alexs tavla får en att känna distans från all oro i världen.

En annan tavla visar personer upptagna med sina "appar".

– Det appande folket kallar jag det. Alla springer med sina appar. En har gått in i lyktstolpe, någon har ramlat och alla trampar på honom. På den andra tavlan har alla bråttom, bråttom, bråttom. Till och med gubben med käppen har bråttom! säger hon och skrattar.

Artikelbild

| En tavla som visar personer upptagna med sina "appar". - Det appande folket kallar jag det. Alla springer med sina appar. En har gått in i lyktstolpe, någon har ramlat och alla trampar på honom, säger Annette Källström Buckley.

Hennes berättandestil är lekfull, kritisk och humoristisk - precis som konstnären själv.

Annette Källström Buckley var banktjänsteman innan hon blev konstnär.

Hon är tillsammans med konstnären Katarina Torfason också aktuell som en av författarna under den kommande Litteraturhelgen i Sigtuna den 26-27 augusti.