– Jag är för gammal och tycker att jag kan säga så: Man kommer längst med seriositet. Det är bra att säga som det är och komma vidare än att svänga sig och hamna i en ohållbar situation, sade Brigitta Andersson, som driver Handelsfirman i Rosersberg.

Det är också viktigt att det klickar vid mötet - att man når fram, enligt henne.

Hon var en av drygt 20 företagare på plats när Sigtuna kommun anordnade den första speed datingen för småföretagare i kommunen på fredagen 19 oktober på First Hotel Arlanda.

Artikelbild

| Det var mycket ögonkontakt på speed dating. På bilden: Jenny Åkerberg, vd på Colorama, med Johan Sandberg, företagsmäklare.

Näringslivschefen Mattias Forsberg kläckte idén till speed dating.

– Det blir en mötesplats för småföretagare som behöver bredda sitt nätverk. Det är ett sätt för många företagare att träffas så snabbt och enkelt som möjligt, säger Mattias Forsberg.

Om detta blir bra kan speed dating för företagare återkomma 1-2 gånger per år.

Bland företagarna fanns två som tidigare vunnit Årets företagare: Fredrik Tang från matbutiken Thai fong och Magnus Sandström från den 100-åriga Sandströms elfirma.

Artikelbild

| Birgitta Andersson driver Handelsfirman i Rosersberg: - Jag är för gammal och tycker att jag kan säga så: Man kommer längst med seriositet.

Inför andra rundan sade Magnus Sandström med rak och ödjmuk ton att det känns "lite skrämmande".

– Speed dating, det är ett ord vi inte är vana med. Det är ett obekvämt ord, snabba möten. I och för sig väldigt praktiskt, vi får väl se. Man brukar vara förberedd vid möten, men i dag är man inte förberedd alls. Vi vet ju inte vad det går ut på, sade Magnus Sandström.

Artikelbild

| Näringslivschefen Mattias Forsberg kläckte idén till speed dating i Sigtuna kommun

Johnny Lindahl från Karby VVS visste inte riktigt vad han sökte.

– Men det känns spännande att knyta nya kontakter, sade han.

Speed datingen visade sig vara intensiv. Varje par hade två minuter på sig att introducera sig för varandra, därefter måste de byta partners. Det var mycket ögonkontakt. Man lyssnade mycket på sin tillfälliga partner för att höra vad denne sade, och därefter bytte man visitkort. Under samtalet gav de korta beskrivningar av sina företag.

Näringslivschefen Mattias Forsberg gick tydligt ut med instruktionen att vid dessa korta möten fick man inte berätta sin livshistoria.

Cirka 45 företagare anmälde sig till evenemanget, men endast hälften kom.

– Det är lite av ett test nu. Nätverken är viktigt idag. Det är så man kommer fram, säger Anna-Maria Varpenus, näringslivssamordnare i Sigtuna kommun.

Hon berättar att förutom detta möte finns andra tillfällen att träffa andra företagare i kommunen, som på Företagarmöte, som sker två gånger per termin.

Det finns cirka 5000 företag i hela Sigtuna kommun.