En trappa upp, med ingång på gården, bakom Stora gatan i Sigtuna ligger Nordic Leisures kontor. Här sitter två personer och jobbar vanligtvis, men i Baltikum, där ett flertal dotterbolag håller till, har bolaget 190 anställda och omsätter årligen runt 230 miljoner kronor.

Att styrningen sker härifrån har sin förklaring med den nuvarande styrelseordföranden och storägaren Niklas Braathen.

– Den enkla förklaringen är att han äger den här fastigheten och bor i närområdet och gillar Sigtuna väldigt mycket, säger vd Robert Andersson som normalt är positionerad i Riga men kommer till Sverige vid affärsbehov.

Artikelbild

| I Baltium har Nordic Leisure ett flertal fysiska spelbutiker, men det har de inte ansökt om att öppna i Sverige efter årsskiftet, enligt vd Robert Andersson.

Liksom ett 70-tal andra spelbolag har Nordic Leisure ansökt om licens för att få verka i Sverige när Svenska spels monopol försvinner på spelmarknaden vid årsskiftet.

– Vi har bra dialog med Lotteriinspektionen som sköter det här, men exakt när de tilldelar vet bara de. Vi har ju ingen verksamhet i Sverige i dag, så för oss är det inget problem i sig om det tar lite tid, säger Robert Andersson.

Hur ser planerna ut om och när ni får er svenska licens?

– Då kommer vi nog att avvakta och se. Vi tror att det kommer att vara en väldigt stor push initialt av företag som redan finns här och som vill etablera sig och ta marknadsandelar. Det jag tror att vi kommer att få se är ett första halvår av jättemycket marknadsföring och stora kostnader. Det kommer att bli dyrt för alla de här bolagen att marknadsföra sig och behålla en befintlig marknadsandel. Eftersom vi i dag i princip bara har intäkter från marknader i Baltikum som redan är reglerade har vi lyxen att vänta på rätt läge att gå in.

Artikelbild

| På gården till ett hus på Stora gatan i Sigtuna har Nordic Leisure sitt kontor.

Till skillnad från Baltikum, som också har en reglerad marknad, har inte Nordic Leisure ansökt om att få öppna fysiska spelbutiker i Sverige utan kommer enbart finns online.

– Sverige är redan i dag en marknad som har en stor internetpenetration, där användarbeteendet finns för online. Jag tror inte att det finns en jättestor uppsida med att öppna fysiska spelbutiker, fortsätter Robert Andersson.

Hur ser du på den svenska spelmarknaden?

– Jag tror att det är många investerare, men också företagen själva, som inte riktigt vet hur landskapet kommer att se ut efter regleringen. Det kommer nog ta ett år innan det stabiliserar sig.