Tre led. Ute på mattan sitter deltagarna uppradade i tre längder med ansiktet riktat mot Endo Shihan, läromästaren som är influgen från Japan. Alla är klädda i vita rockar med svart nederdel, samt har svart eller vitt bälte. Det är tyst och hela budohallen andas disciplin och vördnad.

Egentligen råder förbud för fotografering men Sigtunabygden har fått dispens att ta några enstaka bilder innan och efter träningspassen. Det är japanska regler. Endo Shihan reser jorden runt och undervisar i Aikido. När han kommer är det respekt. Han har svart bälte i 8th dan. I Sverige finns högst 7th dan.

Trots olika graderingar finns inga tävlingar inom sporten.

Artikelbild

| Deltagarna. Till årets läger kom närmare hundra deltagare från hela världen.

– Har man en tävling har man vinnare och förlorare. Vi försöker undvika det, säger Jim Svensson. Sigtunabo och tränare för Vanadis Aikido och själv deltagare i helgens läger. Han menar att tjusningen ligger i harmonin och skärpan.

– Det är en vacker sport och ger väldigt bra träning för hela kroppen.

Aikido är en japansk budoform som grundades av Morihei Ueshiba som levde 1883-1969. Under lägren finns hans bild alltid med längst fram i hallen. Han är alltid närvarande på så sätt. Det är trettionde året Endo Shihan besöker Sverige och femte året som träningslägret hålls i Sigtuna. Han är i dag bland de äldsta utövarna i världen inom sporten.

– Han hjälper oss med de små detaljerna och att förfina våra rörelser. Aikido är som dans och subtiliteten skapar harmoni, säger Jim Svensson.

Artikelbild

| Aikido. Deltagarna jobbar i par, två och två.

Det är inget krav att man har lång erfarenhet av aikido för att få delta men Nicola D´Alessandro, ordförande i Sigtuna budoklubb avslöjar att deltagarna har viss rutin.

– Aikido är som en långsiktig resa. Deltagarna under den här helgen har tränat under en längre tid, säger han.

Artikelbild

| Övningarna.- Det är inte en konfrontativ sport. I aikido jobbar man med finstämda övningar och för många blir det en livsfilosofi, säger Nicola D´ Alessandro.

Under helgens läger graderades sex deltagare. De får visa upp sig och bedömas av lärare på plats. Under det tillfället råder totalt fotoförbud.

– Det är här och nu som gäller. Ingen ska kunna titta på ett foto efteråt och jämföra eller börja tycka. Den som blir godkänd får en gradering som gäller för livet, säger Jim Svensson.

Artikelbild

| Aikidomästare. Endo Shihan, från Japan.

Arrangörer för seminariet är Vanadis Aikido i samarbete med Sigtuna Budoklubb. Förutom svenskar kom deltagarna från USA, Ryssland och många europeiska länder. Det här är ett läger för vuxna, både män och kvinnor.

Många av övningarna går ut på att avväpna anfall och man arbetar två och två.

– Vi försöker driva att det är en partner och kompis, inte en fiende, för att ingen ska komma till skada, säger Jim Svensson.

Varken han eller Nicola D´Alessandro tycker att man ska söka sig till sporten enbart i syfte att bli bra på självförsvar.

– Det är inte en konfrontativ sport. I aikido jobbar man med finstämda övningar och för många blir det en livsfilosofi. Alla är välkomna, oavsett ålder och förutsättningar, säger Nicola D´ Alessandro.