Sofia Berglund från Sigtuna är en av tolv (sex på damsidan och sex på herrsidan) uttagna i den svenska landslagstruppen som tävlar i junior-VM i skidorientering som avgörs i Piteå 20–24 mars. Tävlingarna inleds med långdistans på onsdag och avslutas med stafett på söndagen.

– Jag har blivit alltmer taggad på junior-VM ju längre säsongen har gått och det ska bli extra roligt att tävla i Sverige. Det har känts stabilt under hela säsongen och formen har blivit allt bättre, säger Sofia Berglund.

Hon kommer dit i god form efter två nytagna silver i långdistans och sprint när junior-SM avgjordes 9–10 mars i Malung.

Därmed blev det nya och fler medaljer efter guldet i stafett (tillsammans med Julia Wanner) och bronset i medeldistansen från junior-SM som avgjordes i mitten av februari i Östersund.

– Det var bra att få ett formbesked inför JVM, jag har varit topp tre under säsongen så det var kul att fortsätta med det i JSM. Jag ville gärna slå Sofia (Westin) som vunnit många långdistans- och sprint-tävlingar under säsongen och lyckades inte med det men är nöjd med andraplatsen också, säger Sofia Berglund.

I början av säsongen var Sofia sjuk en hel del och missade flera tävlingar men formen och sjukdomsläget har blivit allt bättre.

Det här blir Sofias andra junior-VM efter deltagandet i Bulgarien förra året som var hennes första större mästerskap för Sverige.

– I början av säsongen var det kämpigt med ork och motivation men det har kommit allt mer. Det har släppt allt eftersom och jag har taggat till inför JVM. Det känns som jag har mer koll på vad som väntar nu än förra gången och känner mig lugn inför tävlingarna. Jag trodde att jag skulle vara mer nervös inför mitt första JVM men det var ingen större skillnad mot andra tävlingar och nu vet jag vad som väntar, säger Sofia Berglund.

Sofia är från Sigtuna och började åka skidor i Arlanda Märsta Skidklubb. Sedan bytte hon förening till Storvreta och orienterade även för Sigtuna OK.

Numera bor hon i Mora där hon studerar på stadens skidgymnasium och tävlar för klubben IFK Mora.

Inför junior-VM hade svenska juniorlandslaget ett uppladdningsläger där de förberedde och planerade inför tävlingarna.

– Det blir nog väldigt tekniska och fysiskt utmanande banor. Vi kommer att tävla vid ett berg och dess sluttning så det gäller att vara så pigg i huvudet och kroppen som möjligt. Jag ser fram emot alla distanserna, jag brukar gilla medel extra men det är masstart och det är inte min favorit så stafetten blir nog extra rolig, säger Sofia Berglund.

Junior-VM blir hennes sista större tävling för säsongen.

Samtidigt som JVM avgörs även VM, ungdoms-EM samt veteran-VM och därmed kommer Piteå att fyllas av skidorienterare från olika länder och i olika åldrar.

– Det ska bli jätteroligt och häftigt att tävla i Sverige och det är mitt sista JVM. Det är ganska bra väderförhållanden så det kan på mycket snö och spännande tävlingar, säger Sofia Berglund.