Sofia Berglund från Sigtuna gjorde sitt första större mästerskap i den svenska landslagsdressen.

Det slutade bland annat med en 28:e plats i sprinten som var första distans ut i junior-VM som avgjordes i Bulgarien den gångna veckan.

– Det var en jätterolig vecka med spännande och svåra tävlingar. Det var hur coolt och mäktigt som helst att dra på sig den svenska landslagströjan, det är få som får göra det men det var tråkigt att det inte gick bättre, säger Sofia Berglund.

Sprinten följdes upp av en 23:e plats i medeldistansen dagen efter och det blev även samma placering i medeldistansen som avgjordes i måndags.

Mästerskapet avslutades med stafett där Berglund ingick i Sveriges andra lag tillsammans med Sarah Persson och Elin Nordlund. Det slutade tia drygt 24 minuter efter vinnaren Ryssland efter att Sigtunaåkaren åkt andra sträckan.

– Vi var på 1 800 meter höjd och jag har aldrig varit eller tävlat på så hög höjd tidigare. Min kropp reagerade inte så bra utan musklerna blev trötta snabbt, säger Sofia Berglund.

Nu återvänder Berglund Mora där hon studerar på stadens skidgymnasium.

Redan nästa helg väntar junior-SM i skidorientering där hon hoppas ta revansch.

– Det är skönt att vara hemma igen och jag tar med mig många erfarenheter. Det var coolt att se hur de andra förbereder sig och att vara på en sådan stor tävling, säger Sofia Berglund.

På seniorsidan blev EM en stor framgång för Sverige då bland annat Tove Alexandersson tog hem hela tre guld (spring, sprintstafett tillsammans med Erik Rost och medeldistans).