Övningarna avlöser varandra i Täljehallen där svenska herrlandslaget har sitt träningsläger inför de avgörande kvalmatcherna till nästa års VM.

Efter att ha varit med i olika juniorlandslag är Melwin Pantzar med för första gången på seniornivå.

– Det var skönt att träna. Vi har gått igenom alla våra spel, skjutit lite för att få igång känslan och det har känts bra, säger Melwin Pantzar.

Artikelbild

Under den gångna säsongen debuterade han för storklubben Real Madrid i den högsta spanska basketligan.

Detta efter att han flyttade till storklubbens ungdomsakademi för två år sedan och sedan dess har point guarden bland annat blivit spansk cupmästare för juniorer, vunnit spanska U18-mästerskapet och spelat final i Adidas Next Generation Tournament, där Europas bästa ungdomslag ställs mot varandra.

– Säsongen har varit riktigt rolig och bra. Jag har fått hoppa upp en del i A-lag och det har varit jättespännande. Jag spelade fyra matcher och tränade en hel del med dem och det var jätteroligt. Jag kan inte beskriva känslan när jag debuterade i a-laget men det var riktigt stort, säger Melwin Pantzar.

Sverige ska spela två VM-kvalmatcher – först mot Lettland och sedan mot Turkiet – och de 17 uttagna spelarna ska bli tolv stycken till mötena.

Artikelbild

– Det är jätteroligt att spela med seniorlandslaget och jag lär mig nya grejer. Det är hårdare spel och hårdare tag men jag har fått bra intryck från alla. De andra spelarna och coachen har tagit emot mig bra och hjälpt mig, säger Melwin Pantzar.

Det var under uppväxten i Valsta som Melwin började spela basket när han var sex år gammal.

Artikelbild

Eftersom det inte fanns något lag i området var han tvungen att spela med barn som var två år äldre än honom i Sigtuna Basket.

I Sigtunas P98-lag utvecklades Melwin snabbt och han kunde spela basket fyra-fem timmar om dagen. När han var 14 år gammal bytte Melwin lag till Solna Vikings efter att ha imponerat i en match mot dem.

Artikelbild

Då spelade han som point guard och tog även plats i svenska U16-landslaget som deltog i tävlingar över hela Europa.

Under en turnering som han spelade med italienska topplaget Stella Azura imponerade han på Real Madrid som deltog i tävlingen. Det slutade med att Melwin 2016 bestämde sig för att flytta själv till Spanien och fortsätta gå i skolan där.

Artikelbild

– Jag förväntade mig att det skulle vara tufft och svårare miljö. Det var tufft i början när jag inte kunde språket och så, men det har blivit bättre tack vare träningar och matcher och nu pratar jag spanska, säger Melwin Pantzar.

Där blev han en del av klubbens ungdomsakademi som anses vara en av de bästa i Europa och han har fortsatt utvecklats. Inför den gångna säsongen började han träna med klubbens A-lag och deltog på hela deras försäsong.

Artikelbild

Fyra dagar efter sin 18-årsdag debuterade Melwin för Real Madrid i matchen mot Montakit Fuenlabrada i den spanska högstaligan ACB.

Den svenske förbundskaptenen Vedran Bosnic har följt den Sigtunabördige spelarens resa och tog ut honom till truppen som ska spela VM-kval i juni och juli.

Artikelbild

– Uttagningen kom lite som en chock för mig, jag visste inte om det utan trodde jag skulle spela med U20-landslaget. Men det var kul och jättespännande, säger Melwin Pantzar.

Landslaget samlades i Södertälje den 18:e juni och i första matchen ställs Sverige mot Lettland (28:e juni i Hovet) och sedan väntar Turkiet (1 juli på bortaplan).

Vinst i båda matcherna är nästan ett måste om blågult ska gå vidare i VM-kvalet.

– Vi får se vilka spelare som blir uttagna men matcherna kommer att bli jättetuffa. Både Lettland och Turkiet har bra lag med duktiga spelare så det blir svårt men vi kan vinna dem, säger Melwin Pantzar.

Förutom VM-kvalmatcherna kommer Melwin att vara en del i Valsta i sommar.

– Jag ska vila lite, vara med familj och vänner och träna såklart. Det blir tillbaka där allting började och det blir perfekt att komma tillbaka dit, säger Melwin Pantzar.