Isak Höglund har avslutat en uppvisning i Steningehöjdens sporthall tillsammans med juniorlandslaget när Sigtunabygden träffar honom, samma dag som han fyller 16 år.

Landslaget är här för att ha träningshelg inför EM och Isak Höglund ingår i truppen sedan juli 2018.

– Jag är väldigt målinriktad och tävlingsinriktad. Jag måste alltid vara bäst, säger han och skäms inte för det.

Artikelbild

| Isak Höglund, SMGK, blev utvald att ingå i juniorlandslaget i juli 2018.

Han har jobbat hårt i många år för att nå framgångarna.

– Det är elva år sedan jag började träna gymnastik och nu efter uttagningen till juniorlandslaget har jag sju ordinare träningar i veckan, samt varannan helg, då vi har träningsläger inför EM.

Till vardags går han naturvetenskaplig linje på Celsiusskolan i Uppsala. Där får han möjlighet att träna tre morgnar i veckan på NIU, nationellt godkända idrottsutbildningar. För att orka med all träning och inte få bakslag, gäller det att träna med gott omdöme menar han.

– Inom gymnastik ska man träna smart. Ibland blir jag trött och då hoppar jag över en träning och äter och sover ordentligt istället. Det är viktigt med vila också.

Artikelbild

| Isak Höglund har tränat gymnastik målmedvetet i elva år. När han vill koppla av ritar han gärna eller spelar piano.

Det var under våren 2017 som landslaget blev aktuellt för Isak Höglund. I maj 2017 fick SMGK skicka in filmer på sina gymnaster till landslaget och i juli 2017 blev han uttagen till landslagets bruttotrupp. Ett år senare, i juli 2018, blev han uttagen att ingå i själva  landslaget.

Johanna Höglund, Isaks mamma, är tränare för seniorer och juniorer i SMGK. Hon uppmuntrar gymnasterna att tro på sig själva, vara nyfikna och våga testa sina gränser. Samtidigt försäkrar hon att Isak och hans bror, som också tränar i klubben, inte särbehandlas på något vis under träningarna.

– Jag har nog varit lite strängare mot dem om de tjafsar, säger hon.

Samtidigt har hon bevittnat hur hårt sonen har kämpat för att nå sina mål.

– Isak är otroligt målmedveten och noggrann, samtidigt som han är väldigt lugn och trygg i sig själv.

Det märks också på honom själv när han pratar om EM, som bara är några veckor bort. Det är första gången Sverige har ett officiellt landslag på juniornivå i ett EM och det är första gången för Isak Höglund också, men han tar det hela med ro.

– Jag har aldrig riktigt fattat varför man ska stressa upp sig. Jag förbereder mig så mycket jag kan och sedan kan jag inte göra mer, säger han.

Under EM kommer flera domare att vara på plats, för att bedöma både den individuella prestationen men också lagets.

– Man tänker självklart på sin egen prestation och hoppas kunna göra lika bra ifrån sig som nu på lägret, men lagets prestation är i fokus, säger han.

För juniorlandslaget står ett genrep på schemat i Skåne innan avfärd till EM i Odivelas, Portugal. Sedan blir det en kort paus att andas ut innan förberedelserna börjar inför junior-SM som äger rum i början av december i Ängelholm i Skåne.