Lördagens schema var indelat i olika etapper. Konditionspass inledde och avslutade dagen. Där emellan handlade etapperna om rena styrkeutmaningar.

Den första innebar att bära en slamball över planen, 40 kilo för damerna och 60 kilo för herrarna, göra tio knäböj med den och lyfta den otympliga bollen över axeln, gånger tre. Sedan skynda tillbaka över plan och få bollen över en högt uppsatt stång. Det visade sig vara en svettig utmaning för de flesta.

– Du testar kroppen och tävlar mot dig själv. Vi är thaiboxare och MMA-fighters i grunden. Jag tränar sex gånger i veckan, både thaiboxning, yoga och funktionell fitness, säger Julia Söderman.

Artikelbild

| Slamball. Funktionell fitness instruktören Emanuel Pierong var med och tävlade i slamball. Herrarnas boll vägde 60 kilo. Det var en utmaning att få den över den höga stången.

Hon blev medlem för tio år sedan och under lördagen anordnades nionde deltävlingen i ett klubbmästerskap som hon vann med tre sekunder före tvåan.

– Jag skulle behöva dela den här pokalen i två delar.

Ewa Wikland och hon har turats om att hålla ledningen genom hela tävlingen.

– Det är något visst med att ge allt man har och peppa andra. Vi kör två och två mot varandra och har fin respekt.

Artikelbild

| Marklyft. Jennifer "Jempa" Johansson verkade ha outtömlig styrka. Hon var förhandstippad vinnare och vann damernas marklyft.

Niklas Bergman vann herrarnas klubbmästerskap.

Sedan var det dags för marklyft. Ute på golvet fanns fyra stationer. Vid varje station en skivstång med vikter, 55 kilo för damerna och 90 kilo för herrarna. De tävlande fick till uppgift att göra tio marklyft i minuten, några sekunders vila och sedan cirkulera till nästa station och göra samma sak igen. Den som var mest uthållig vann.

Efter tre varv i både herr- och damklassen stod det oavgjort och ledde till ”sudden death”, där slutmomentet blev att den som orkade hålla stången stillastående längst vann.

Jennifer ”Jempa” Johansson visade sig vara överlägsen på damsidan. Hon verkade knappt berörd av vikterna på skivstången.

– Jag gillar marklyft mest. Man kan lyfta mer än man tror, det är en mäktig känsla, säger hon.

Hon förstod snabbt att hon hade en speciell talang för just den här grenen.

– När jag började kunde jag efter två månader lyfta 100 kilo. I dag lyfter jag 185 kilo.

Funktionell fitness är den senaste grenen i Märsta Alliance, som sedan tidigare har MMA, submission wrestling och thaiboxning.

– Funktionell fitness är en av de mest växande sporterna i hela världen. Vi introducerade den i april och har den på prov i år. På årsmötet ska vi rösta om den ska ingå i föreningen, säger Martin Jansson, funktionell fitness instruktör i Märsta Alliance.

Märsta Alliance valdes tidigare i år till "Årets förening" av Sigtuna kommun. Utmärkelsen fick man för sin breda verksamhet och för att man når många målgrupper i alla åldrar. Från att tidigare ha haft cirka 60 medlemmar har man nu vuxit till 170 medlemmar.

– Den nya styrelsen är jättebra och när vi började med barnträningen har antalet medlemmar ökat lavinartat, säger Jonnie Sernefors, tränare för juniorerna.