Pinbackshallens b-hall är fylld av drygt 50 barn som provar på att åka skridskor och vill lära sig mer genom att vara på isen.

De har väntat ivrigt på att gå ut i rinken efter att ha bytt om och åkningen inleds med att alla samlas i en ring i mitten.

– Vet ni var ni är? Det här är tomtehallen för när vi inte tränar er så tränar en massa nissar här, säger Tommy Samuelsson.

Artikelbild

Tillsammans med Evelina Samuelsson är han en av ledarna för Skridskoskola för alla och efter att barnen delats upp i grupper fortsätter åkningen.

För vissa är det bland de första gångerna som de står på skridskor medan andra har mer erfarenhet.

– Nu har vi åkt som renar, och vad kan de stöta på uppe i luften? Örnar, så därför ska vi åka som örnar och flaxa med armarna nu, säger Tommy Samuelsson.

Barnen är uppdelade i grupper och gör olika övningar för att bli mer vana vid att vara på isen.

Artikelbild

Det kan vara allt från att hålla balansen till att lära sig ramla på ett bättre sätt.

– Nu är det jul igen och julen vara ända till påska, sjunger Tommy glatt medan han hjälper barnen.

Artikelbild

Träningen är en del av Wings satsning "Skridskoskola för Alla" där barn mellan fem och tio år får möjlighet att lära sig att åka skridskor.

Projektet började i slutet av november och pågår i tio veckor och alla deltagare som genomför skridskoskolan får ett Skridskoborgarmärke som bevis på sina skridskokunskaper.

Artikelbild

– Jag har googlat runt lite och tror att nästan att vi är först i Sverige med ett Skridskoborgarmärke. Det är jättekul att vara igång med Skridskoskola för alla och det är lite som en dröm som går i uppfyllelse. Jag har haft en tanke om det här i flera år och känt att vi vill nå ut till ännu fler barn och ungdomar som vill lära sig att åka skridskor, säger Annika Bröms.

Hon är ansvarig för Wings populära Hockeyskola och en av initiativtagarna till nystartade satsningen Skridskoskola för alla.

Artikelbild

Hon är en del av föreningens styrelse och med tre hockeytokiga söner har Annika tillbringat mycket tid i olika hallar och sett glädjen som sporten ger.

– Under min uppväxt på 1970-talet var skridskor en ganska självklar aktivitet, både inom familjen och i skolan. Men nu har inte förskolor och skolor samma resurser längre, vissa grupper i samhället har inte en naturlig anknytning till ett traditionellt friluftsliv och det kanske inte finns ekonomiska förutsättningar för att delta i ett organiserat föreningsliv, säger Annika Bröms.

Artikelbild

Då blev hon en av initiativtagarna till Skridskoskola för alla där barnen ger sig ut på isen och lär sig att åka skridskor från grunden.

Skolan är öppen för alla och de deltagare som vill får låna den utrustning som behövs.

Artikelbild

– Vissa barn får inte möjlighet att lära sig åka skridskor av olika anledningar och det vill vi ändra på. I Sverige och Sigtuna är det många som åker långfärdsskridskor och är på is och då är det tråkigt att några inte får eller kan göra något som är så kul, säger Annika Bröms.

I våras tilldelades Wings ett stipendium på 50 000 kronor från GeBortTillSport där TV4 i samarbete med Folkspel stöttar initiativ som främjar barn och ungdomars möjlighet till sport.

Artikelbild

– Stipendiet blev en gyllene anledning och möjlighet att dra igång projektet. Det blev ett incitament för att kraftsamla, göra nödvändiga investeringar och satsa resurser på att starta skolan. Vi har fått hjälp av våra sponsorer och kommunen och stöd från flera olika håll, säger Annika Bröms.

Planen är att satsningen ska pågå i tre år och Annika samt de andra inblandade i skridskoskolan hoppas att den bidrar med flera positiva resultat även utanför rinken och i området.

Artikelbild

– Det är så kul att se glada och motiverade barn på isen och vi har fått väldigt positiv feedback. Redan efter första timmen såg man att barnen utvecklades och kunde ta sig framåt. Sedan är det bara en bonus om barnen lär känna Pinbackshallen och Wings och får ett fortsatt intresse för ishockey, konståkning eller annan idrott, säger Annika Bröms.