Tävlingarna inleddes på lördag med SMACK Swedish Paracycling Cup som föreningen SMACK (Sigtuna Märsta Arlanda Cykelklubb) anordnade tillsammans Svenska Cykelförbundet.

Det var första gången som en internationell paracykeltävling arrangerades i Sverige.

– Vi var den första klubben i Sverige som tog med paracyklister i våra nationella tävlingar för fem eller sex år sedan och har fortsatt med det sedan dess. Det togs emot väldigt positivt och vi fick en förfrågan från Svenska Cykelförbundet om att arrangera en internationell tävling och det kändes kul och hedrande, säger Håkan Jonsson., tävlingsledare på SMACK.

Artikelbild

Drygt 30 paracyklister från tio länder tävlade om viktiga UCI-poäng målet att få en plats till Paralympics, Tokyo 2020. Anmälningslistan innehöll långväga cyklister från Venezuela, Korea, Singapore, Indien, Libanon och Thailand, men även deltagare från Sverige och våra närmsta grannländer.

– Vi ville ge alla som kommer en bra upplevelse, både av Sverige och tävlingen, och vi hoppas alla blir nöjda. Under söndagen var det även flera event runt omkring tävlingen med utställare och prova på-aktiviteter, säger Håkan Jonsson.

Flest deltagare hade disciplinen handbike (cykeln trampas med händerna) och andra tävlingsdiscipliner var tandem (för synskadade), trike (tre hjul för balansen) och racer (vanlig cykel som körs av cyklist med klassificerbar funktionsnedsättning).

Bland annat deltog svenska toppåkare i Anna Beck (dubbla VM-guld 2018) och Henrik Marvig (VM-guld 2017) som mötte internationellt motstånd på hemmaplan.

Artikelbild

– Man vill alltid cykla så snabbt som möjligt och sedan får man se hur fort de andra kör och vad det räcker till. Formen känns okej, den kan alltid vara bättre brukar jag säga men det är kul att tävla här, säger Henrk Marvig.

Helgen inleddes på lördag med time trail och på söndag avgjordes Road Races och Handbike Team Relay på Arlanda Test Track. På den avslutande dagen anordnades även andra aktiviteter runt omkring tävlingen.

Artikelbild

– Det är kul att tävla i Sverige mot internationellt motstånd och förhoppningsvis kan tävlingen växa ytterligare. Det är inte så många cyklister från Europa här utan det är många som åkte långt för att vara med och det är roligt, säger Anna Beck.