I helgen arrangerar SMACK (Sigtuna Märsta Arlanda Cykelklubb) och Svenska Cykelförbundet en paracykeltävling i Odensala och på Arlanda Test Track.

Det är första gången en internationell paracykeltävling arrangeras i Sverige och ett 30-tal paracyklister från tio länder ska köra om viktiga UCI-poäng med målet att få en plats till Paralympics iTokyo 2020.

Anmälningslistan innehåller långväga cyklister från Venezuela, Korea, Singapore, Indien, Libanon och Thailand, men även deltagare från våra närmsta grannländer.

Från Sverige deltar bland annat Anna Beck (dubbla VM-guld 2018) och Henrik Marvig (VM-guld 2017).

– Det svenska paralandslaget har nått framgångar på både VM och Paralympics genom att åka på tävlingar världen runt så det här det blir en fin möjlighet att få möta internationellt motstånd på hemmaplan. Vi hoppas att också att en hemmatävling kan inspirera fler aktiva inom paracykelsporten,säger Michael Lindgren, förbundskapten för paralandslaget och projektledare för att utveckla svensk paracykel, i ett pressmeddelande.

Flest deltagare har disciplinen handbike, det vill säga där cykeln trampas med händerna. Övriga tävlingsdiscipliner är tandem (för synskadade), trike (tre hjul för balansen) och racer (vanlig cykel som körs av cyklist med klassificerbar funktionsnedsättning).

SMACK (Sigtuna Märsta Arlanda Cykelklubb) har länge arbetat målmedvetet med att inkludera paracykel i både träning och tävling. Föreningen var först ut i Sverige att ta med paracykel som tävlingsklass vid deras årliga tävling SMACK-tempot, vilket har lett till att paracykel numera ingår som en egen klass på Cykel-SM för landsväg.

Under lördagen arrangeras även årliga tävlingen SMACK-Tempot.