När Moa Andersson gjorde tre raka mål – två på straff och ett på kontring – drog Skånela i från till 8–4 efter drygt halva första halvleken.

Linköping tog timeout men det hjälpte utan hemmalaget utökade ledningen till sex bollar i paus.

– Vårt målvakts- och försvarsspel var extremt bra och låg bakom segern. Vi visste att om vi fick till det så skulle vi ligga bra till och RP tvungna att vara riktigt bra för att slå oss, säger Fredrik Söderberg, huvudtränare i Skånela.

Artikelbild

I början av andra halvlek gjorde Linköping tre raka mål och minskade avståndet.

Det dröjde drygt sex minuter innan Moa Andersson bröt måltorkan och Skånela höll undan.

– Det känns jätteskönt, jag är både lättad och glad. Vi klarade av det och jag tycker att vi bestämde oss verkligen i de två sista matcherna. Riktigt bra jobbat av tjejerna och all heder till RP som stod för bra motstånd, säger Fredrik Söderberg.

Ledningen blev aldrig mindre än tre mål och till slut vann Skånela med 21–15.

Artikelbild

Därmed tog laget sin andra raka seger och vann kvalserien med 2–1.

– Att bara släppa in 15 mål på 60 minuter är riktigt bra och vårt försvar var av yttersta klass. Inför matchen pratade vi om att det krävdes samma mod och glöd som tidigare, säger Fredrik Söderberg.

Artikelbild

Därmed spelar Skånela i allsvenskan även nästa säsong.

– Säsongen har varit upp och ned av olika orsaker. Vi var ett nytt lag och fick en uppsving av det i början, sedan kom en del skador och vi har haft en tufft trupp. Jag är otroligt stolt över att vi klarar oss kvar och kan bygga vidare på det här, säger Fredrik Söderberg.