I Ängbyskolans gymnastikhall är ungdomarna indelade i par. De har huvudskydd, lindor, handskar och en del har tandskydd. De turas om att träna slag på varandra medan tränarna Eric Wall och Jimmy Björk peppar och instruerar.

– Fortsätt! Det här är mycket bra sparring, uppmuntrar Eric Wall ungdomarna som har träningsmatch mot varandra.

Svetten rinner om deltagarna som ena stunden brister ut i skratt för att i nästa vara superfokuserade.

Artikelbild

| Knivsta boxning har många tjejer i klubben. Här tränar Ellinor Elfström med klubbkamraten Daimon Akalu.

– Jag ville hitta en träningsform som jag tyckte var rolig. Jag har aldrig varit intresserad av bollsporter, men gillar hårda träningspass, säger Ellinor Elfström, som började i klubben i augusti.

Hon är en av flera tjejer som har valt boxning som sin sport.

– Vi har blivit glatt överraskade att det kommit så mycket tjejer. Boxning är inte längre en macho-sport, säger Eric Wall.

Han och Jimmy Björk startade klubben i slutet av januri i år. Då höll de till på en fritidsgård, men sedan i somras är de en del av Knivsta IK och får träna i Ängbyskolan.

Artikelbild

| – I boxning använder man hela kroppen när man slår mot något, säger Eric Wall, tränare, som här instruerar en deltagare. Själv har han vunnit SM i boxning två gånger.

– Det har gått jättebra. I början var det lite segt, det fanns träningar när ingen kom, men många har anslutit i höst. Vi körde hela sommaren för att vi ville få fler medlemmar. Vi brinner så otroligt mycket för det här.

Eric Wall och Jimmy Björk har själva varit boxare i många år i Uppsala idrottsförening och Eric Wall har bland annat vunnit två SM-guld. Nu fokuserar de båda på det gemensamma arbetet med klubben i Knivsta.

– Det här är ingen hobby, vi vill bli världens bästa boxningsklubb, säger Eric Wall.

Han och Jimmy Björk delar lika på arbetet.

– Vi är som ett gammalt par, vi gör det här tillsammans.

De beskriver sig som väldigt olika personligheter.

– Jag har en bra förmåga att se till individen. Laget måste vara större än jaget, säger Jimmy Björk.

Han är den lugna av dem båda och Eric beskrivs som den impulsiva och utåtriktade. De kompletterar varandra.

Knivsta boxning har i dag 17 aktiva medlemmar och man tränar tre dagar i veckan. Alla över tio år är välkomna, med eller utan tidigare erfarenhet av boxning. Klubbens mål är att växa och kunna tävla i framtiden.

– Vi vill ha matchklara boxare, åka på läger och utvecklas som klubb. Knivsta behöver något annat än bara fotboll, säger de båda tränarna.

Ledord i klubben är glädje, samarbete och respekt. På Knivsta boxnings hemsida framgår att man jobbar med värdegrunder som visar hur man ska bemöta varandra och att man har nolltolerans mot mobbning. När kvällens träning är över är det fortfarande ett gäng som hänger kvar och vill fortsätta boxas och finslipa tekniken. Isak Lillsunde Siraj fick inspirationen att börja boxas av sin pappa som tränar kampsport.

– Det är roligt och ger bra motion. När jag boxas koncentrerar jag mig på att försöka hitta luckor för att kunna slå på min motståndare. Träningen här är intensiv, men efter träningspasset känner jag mig stolt, säger Isak Lillsunde Siraj.