Sten Engwall von Scheele uppfann den så kallade avanti-metoden för att borra till exempel värmebrunnar. Metoden utnyttjar tryckluftsdriven apparatur, vilket ledde till att värmebrunnar för bergvärme kunde borras snabbare och billigare. Hans bergvärme ingår nu i Tekniska museets lista på de 100 främsta uppfinningarna under de senaste hundra åren, tillsammans med bland annat penicillin och Spotify.

Han berättar att han endast var 13 år när han såg en brunnsborrare med en så kallad linstöt, en lång och tung järnstång på sex meter. Brunnsborraren borrade med sin maskin i sex veckor, tio timmar om dagen, för att åstadkomma ett hål som skulle användas för att få dricksvatten. Sten tyckte att metoden slösade tid och energi.

Trettio år senare utvecklade han avanti-metoden som ersatte den äldre linstötmetoden.

Artikelbild

| Borrmaskinen som Sten Engwall von Scheele uppfunnit.

Sten berättar att hans pappa förutsåg att han skulle bli uppfinnare när han som tolvåring konstruerade en musfälla. Och det har blivit många uppfinningar sedan dess. Genom dem har han kunnat studera under flera år på universitet, utan lån. Han läste bland annat bergvetenskap, fysik, och kemi.

– Jag behövde kunna allting, annars kunde jag inte göra några komplicerade uppfinningar.

Sist läste han polymerteknik på Tekniska högskolan när han var så där 87 år gammal.

– Men trots alla studier har jag inte kunnat få någon examen. Jag slutade plugga så fort jag fått veta vad jag behövde. Men det var så på den tiden.

Artikelbild

| Sten Engwall von Scheele tror att många småhus i framtiden kommer att byggas enligt hans byggteknik, Ecogrund.

Nu är det vanligt med dubbelexamen istället, säger han och skrattar.

Tidningen träffar först Sten Engwall på ett gym i Sigtuna, där han gillar att träningscykla. 95 år gammal och aktiv berättar han gärna om hans många resor i världen.

Artikelbild

| 95-årige Sten Engwall von Scheele på träningscykel. Han berättar om hans många resor i världen.

– Jag är udda på det sättet att istället för att skicka vykort så skickar jag saker jag ser i naturen. När jag var uppe på ett berg i norra Thailand vid gränsen till Laos såg jag dessa kottar som flög som helikoptrar. 40 sådana tog jag och skickade till vänner. Och här får du en, säger han och räcker över en ask med en vacker kotte till reportern.

Många gånger har tidningarna skrivit om hans bergvärme - så att han nu helst inte vill prata om det. Istället vill han berätta om det han inte är känd för - det som han anser vara en större uppfinning: energisnåla hus som går att bygga 150 gånger snabbare än med vanliga metoder.

Artikelbild

| Sten Engwall von Scheele fick bergvärmen att slå i Sverige.

Förre Electroluxchefen Hans Werthén trodde på Sten Engwall von Scheeles byggkoncept och gav honom många miljoner kronor för att kunna slutföra idén. Det tog många år.

– Hans Werthén låg på sängen på äldreboendet år 2000 när jag kom och kunde viska i hans öra, "Jag har lösningen klar, Hans." Men fem dagar senare dog han, säger Sten.

Idag har han arbetat vidare med byggtekniken, Ecogrund, som går ut på att förhindra fukt och mögel. Ecogrund uppmärksammades i tidningar, men framgången blev inte självklar. De ekonomiska musklerna saknades.

Det finns idag flera alternativ för miljövänliga hus, och en av dem är Teeghusen, som Sten uppfunnit. Teeghusen bygger på byggtekniken Ecogrund.

Från gymmet We fortsätter intervjun till Sigtuna stadshotell, och slutligen vill han visa ett exempel på ett Teeghus. Det finns nämligen ett exemplar i Sigtuna kommun - huset han bor i på Ölsta Byväg i Märsta, byggt för tio år sedan. Han tror att många småhus i framtiden kommer att byggas enligt tekniken.