Det håller på mellan en halv till en minut åt gången, sedan följer ett uppehåll på tre–fem minuter och sen är ljudet tillbaka. Det händer oftast på fredagar.

– Vi fruktar att vi tappar våra trogna lyssnare. Speciellt de som inte har dator eller smartphones för att kunna höra oss på webben i efterhand, säger Lennart Berglund, ordförande i föreningen Musik för alla, en av föreningarna i trakten med sändningstillstånd.

Programledaren Rune Ljungberg är förbannad.

Artikelbild

| Rune Ljungberg och Lennart Berglund på Radio Sigtuna.

– Jag har sänt i 20 år och har aldrig varit med om maken att det ska vara sådana här problem. Man blir helt saboterad utav dessa fräsningar. Det är jättetråkigt.

Han undrar om det kan vara någon som ägnar sig åt sabotage. Eller om det beror på renoveringen av husen i Valsta.

Störningarna är anmälda till Post- och Telestyrelsen, som kom ut och kollade runt vattentornet i Valsta och utmed Steninge.

– Men just när de var här var det inga störningar alls, säger Lennart Berglund.

Artikelbild

| Lennart Berglund, ordförande i föreningen Musik för alla, som ideellt driver Radio Sigtuna.

Han berättar att det spekuleras att det är ett fordon, troligen en taxi med sändare som jobbar skift på torsdagar och fredagar.

Störningarna har funnits sedan hösten 2016.

– Vi har fått information om ärendet och begärt ytterligare kompletteringar. Vi har inte exakt bestämt hur vi ska gå vidare, menar Peter Öhrn, pressansvarig på Post- och Telestyrelsen.

Han berättar att styrelsen har varit fullbelastad med andra ärenden, bland annat har de varit i Åre under VM för att kontrollera att radiomiljön är störningsfri.

När blir ni klara med utredningen?

– Vi måste ha med oss någon på närradioföreningen som kollar, det ska planeras. Det är osäkert vad nästa steg blir men vi tittar på ärendet, säger Peter Öhrn.

Enligt honom är det inte Post- och Telestyrelsen som åtgärdar felet, utan de försöker komma fram till vad som orsakar felet.

Radio Sigtuna har funnits i över 30 år. Sändningstillståndet gäller Sigtuna kommun, som tillhör ortskategorin med upp till 100 000 människor.

Radio Sigtuna har sändningar varje dag förutom söndagar. De flesta som sänder program och lyssnar på radion är pensionärer. Kanalen drivs ideellt av en grupp eldsjälar i föreningen Musik för alla. Stationen hörs på frekvensen 88,2 MHz.