Siffrorna presenterades nyligen i en rapport från projektdatabasen Sverige Bygger. Fokus ligger på nyproduktion av bostäder i landets 50 största kommuner, där Sigtuna precis kvalar in.

Men även om kommunen är minst på listan ökar byggandet kraftigt. Sett över senaste året har Sigtuna den största ökningen av byggvolymerna i landet, en "riktig byggboom" enligt rapporten. Jämfört med september 2016–augusti 2017 så har den följande tolvmånadersperioden sett en ökning av byggstartsvolymen med 1,1 miljarder kronor. Näst störst ökning hade Lund med 746 miljoner kronor.

Även när man räknar per capita så toppar Sigtuna kommun Sverigelistan med en byggstartvolym på 25 850 per person. Långt före tvåan Mölndal där siffran är knappt 19 000.

Sigtuna utgör tillsammans med Nacka och Täby ett undantag i Stockholms län, där det på många håll märks av ett stort ras vad gäller byggstarter.

Sverige Bygger har utöver sin projektdatabas använt sig av statistik från SCB och bostadssajten Booli.se för att ta fram siffrorna.