Från och med årsskiftet har Sigtuna kommun tagit bort den så kallade ”nolltaxan” för barn- och ungdomsföreningar som bokar tider i kommunens idrotts- och kulturanläggningar. För tidsbokningar från och med januari får nu varje förening betala en subventionerad avgift för varje tidsbokning.

Men det stannar inte där. Under kommunstyrelsens senaste sammanträde beslutades det även att de nya bestämmelserna skulle kompletteras med en avgift för de föreningar som inte nyttjar sina bokade tider, en så kallad "no show-avgift". Enligt beslutet ska ”föreningar som bokar tid med subventionerad avgift och sedan inte nyttjar den bokade tiden faktureras med samma avgift som gäller för externa kunder”.

På exempelvis huvudarenan på Midgårdsvallen handlar det om en kostnad på 900 kronor per timme. I Pinbackshallens A-hall blir kostnaden 1 670 kronor samt i sporthallar som Vikingahallen 370 kronor.

Syftet ska vara att tider som inte nyttjas ska avbokas i god till förvaltningen, senast 48 timmar innan bokad tid.

– Men självklart kommer det vara så att om det blir akuta sjukdomar eller att någon sitter fast i ett trasigt tåg kommer vi inte ta ut den här avgiften. Det är inte det som är meningen, utan det är om man bokar upp tiden och avsiktligen inte nyttjar den. Då ska man få betala för det, säger fritidschefen Pekka Widergren.

Har ni haft problem med outnyttjade tider?

– Det råder inget tvivel om att det har inträffat att bokade tider har varit tomma. Sedan i vilken omfattning det har varit har jag ingen statistik över, men vi är medvetna om att vissa bokade tider har varit outnyttjade till och från. Ibland av naturliga anledningar och ibland av slarv eller annan anledning.

Varför införs det om det inte har varit något stort problem?

– Vi har ett uppdrag att mer effektivt utnyttja de olika anläggningarna.

Innan de nya tilläggsreglerna träder i kraft ska det även godkännas av kommunfullmäktige.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet, medan Moderaterna, Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade för det nya tillägget gällande "no show-avgifter".