– Det känns jätteskönt, säger Benny Runsten, präst i Norrsunda församling.

Det var den 19 februari som en vaktmästare upptäckte att kyrkan utsatts för inbrott och skadegörelse. Gärningsmännen hade krossat ett fönster för att ta sig in i kyrkan. Därinne hade de brutit upp golvet och haft sönder flera mässingslampetter.

De stulna föremålen återfanns i en baklucka på en bil som polisen stoppade i Bromma, i västra Stockholm. Polisen lyckades identifiera föremålen genom att belysa ett av dem med UV-ljus, vilket visade att det var märkt med så kallat märk-DNA. Märk-DNA är ett syntetiskt framställt DNA som i vätskeform penslas på föremål. Det kan inte ses av blotta ögat, utan bara i UV-ljus.

Artikelbild

| Gärningsmännen hade brutit upp delar av stengolvet.

Bland det återfunna stöldgodset fanns en tavla, två skålar – varav en bronsskål tillhörande dopfunten – och en prydnadsduva som suttit vid predikstolen. Stöldgodset låg i en prästkappa, som polisen tror har använts för att bära föremålen. Flera stulna föremål har fortfarande inte hittats.

– Jag tror att de kommer hitta mer stöldgods. Det är svårt att avyttra sådana saker. Inbrottet verkar inte heller vara så professionellt gjort, säger Benny Runsten.

I samband med att föremålen hittades grep polisen en man i 40-årsåldern. Mannen är känd av polisen sedan tidigare, och är nu misstänkt för häleri liksom för flera trafikbrott.

Även församlingsgården i Rosersberg utsattes för ett inbrott i februari. Då fick gärningsmännen med sig en dokumentportfölj och en bärbar dator.