Sigtuna kommuns nya krisplan blir tydligare och enklare.

– Den liknar inte alls den gamla, säger trygghetschefen Thomas Mileborn.

Den nya krisplanen kommer att vara tydlig och enkel att använda när ett kris uppstår, enligt honom. Grunden till dagens krisplan är från 2011. Ändringar gjordes senast 2015. Och nu är det dags igen för förnyelse.

– Det blir en helt ny krisplan. Uppbyggnaden och metodiken är helt annorlunda. Tanken är att man ska kunna samspela med andra kommuners metodik, så det blir enklare att samverka. Det blir så likt som möjligt med andra myndigheter och kommuner.

Ett exempel på ett lyckat samarbete genom att använda samma metodik vid kriser är samarbetet kring attentatet som Akilov genomförde på Drottninggatan våren 2017.

Varför har ni uppdaterat krisplanen på det här sättet?

– Det finns ett behov att förenkla och förbättra krisplanen. Och det har skett mycket i omvärlden som gör att vi ser andra utmaningar. Det är krig och terrorattentat runtomkring oss, sådant som inte fanns med i den gamla krisplanen. Så vi måste hänga med, för att lättare hantera alla möjliga situationer som kan ske i Sigtuna kommun.

Det blir snart övning och utbildning, men det blir även en större regionalövning som länsstyrelsen håller i april. Då kommer representanter från alla kommuner och myndigheter vara med.

Läs också:

"Jag körde lastbilen"

Vittne: Akilov hade kontakt med andra

Så flydde Akilov till Märsta