För att få bukt med problemet söker nu Sigtuna fiskevårdsförening – med hjälp av Sportfiskarna – efter fler tillsynsmän som ska hålla tjuvfiskarna borta.

– Vi har ett behov av fler och nu hoppas vi att fler fiskare ska hjälpa oss. I dagsläget har jag fått in sju man, säger Einar Olsson.

Hur många behöver ni?

Artikelbild

| Einar Olsson är ordförande i Sigtuna fiskevårdsförening.

– Vi kan ha hur många som helst egentligen. Det är bara bra om många är ute och kollar för det är inte alltid som alla kan vara ute samtidigt.

Ett särskilt område som har varit drabbat under tidigare vårar är Garnsviken där gös – och numera även asp – leker under april till maj.

– Så fort isen försvinner går fisken in där i viken och leker. Gös, gädde, abborre är förekommande, men även aspen som går upp i Lövstaån, säger Einar Olsson.

I området har problemen funnits i många år med tjuvfiske. I dagsläget är det enbart tillåtet att fiska med spön.

– De lägger nät och täcker ytan vid Färjestadsbron på nätterna. Lägger de ut näten vid bron hinner fisken inte in och leka i viken och det drabbar beståndet, säger Einar Olsson.

Hur omfattande är tjuvfisket?

– Det är nog ganska stort. Men det är främst gösen de vill åt på våren. Gösarna som går in i Garnsviken är stora, de är mellan 3 till 8 kilo. De kan också vara större. Troligen säljer de dem till restauranger med mera.

Vilka bevis har du för detta?

– Förra året ringde polisen mig när de såg att några höll på att ta upp nät i viken, men sedan fick jag inte höra mer hur det gick. Det var även några från Sportfiskarna som var ute och plockade upp ett nät vid Lövstaån och i det var det 15 aspar som de kunde rädda, men några var döda.

I två omgångar har Sigtuna fiskevårdsförening ansökt om totalt fiskeförbud i Garnsviken hos Länsstyrelsen, men inte fått igenom det. Nu görs ett nytt försök – och förhoppningen är god att det blir verklighet den här gången.

– Efter att aspen, som är rödlistad, har hittats tror vi att det kommer att gå vägen. Även markägarna är med på det här. Blir det av kan polisen plocka in tjuvarna direkt. Förbudet kommer i så fall att gälla från och med nästa år från det att isen släpper till midsommarhelgen ungefär. Sedan kan man fiska igen, säger  Einar Olsson.

Den som är intresserad av att bli tillsynsman kan höra av sig till Sigtuna fiskevårdsförening eller Sportfiskarna, som erbjuder utbildning.