Initiativet trygghetsringning kommer från Märstapensionärerna Barbro Persson och Rakel Eklund efter att de sett ett behov av ytterligare trygghet hos ensamboende seniorer.

– Mina barn är utspridda i landet och det är inte alltid som vi hörs varje dag. Jag vill inte att de ska hitta mig på golvet efter en vecka. Med trygghetsringningen blir man liggande högst ett dygn, säger Barbro Persson som är en av initiativtagarna.

Personer knutna till tjänsten ska ringa trygghetsringningens telefonsvarare varje morgon och tala in sitt namn och telefonnummer. Missas det ringer en volontär upp för att se att den äldre mår bra. Om pensionären inte svarar ringer volontären vidare till en anhörig.

– Många känner sig ensamma eller behöver bara lite extra kontakt och då tipsar vi om väntjänsten eller GGG, gemenskap, glädje, guldkant för seniorer, säger Rakel Eklund.

Idén föddes efter att Rakel Eklund pratat om ensamhet med sin syster, som är bosatt i Spånga, där initiativet redan används. Rakel Eklund och Barbro Persson skickade in ett medborgarförslag till kommunen.

–Det blev inte ens någon diskussion, alla sa ja, initiativet drivs ju med hjälp av volontärer, så det klart kommunen är positiva. För oss blir det också en hjälp till sig själv, säger Barbro Persson.

Äldre- och omsorgsnämndens ordförande, Karsten Bjärbo (KD) tror att trygghetsringningen kommer att göra skillnad. I skrivande stund används tjänsten av åtta personer men initiativtagarna hoppas att fler ansluter sig.

lise.kalen@unt.se