– Det ser snyggare ut nu än i verkligheten! säger någon glatt.

Vi har stämt träff i den nya gångtunneln med fem av eleverna i 9C, en av kulturklasserna på Ekillaskolan. Det är första gången de ser sin utsmyckning på plats. Överraskade och glada tittar de på bilderna som nu förstorats och satts upp på tunnelns väggar.

– Går man här en gång lägger man märke till någon av bilderna men går man tillbaka upptäcker man något nytt och något nytt igen, säger Saga Gustafsson, en av eleverna.

Tre gånger har 29 elever från 9C, träffat Anna Hedberg, konstpedagog på Konsthallen i Märsta. Första gången gick de tillsammans till gångtunneln och kände in miljön.

– Vi gjorde en platsanalys. Dels tecknade eleverna detaljer och eftersom det vår blev det blommor och andra växter, dels tittade vi på platsen i ett större perspektiv och då ritade de hus och strukturer. De fick också blunda och lyssna in platsen och skriva ner ett ord om vad de kände, säger Anna Hedberg.

Nästa gång träffades de i ateljén i konsthallen. Orden som eleverna skrivit blev till en gemensam bas för jobbet. I gröna, gula och vita papper klippte de sina bilder.

– Det var mysigt och stämningsfullt att sitta i ateljén och skapa. Jag klippte ett träd men det saknades något så jag klippte gula blommor och klistrade fast, säger Ylva Arvidson.

Tunnel invigs i dag fredag klockan 12.