Hösten 2018 begick en ung afghansk man i Jönköping självmord efter att ha fått avslag på sin ansökan för uppehållstillstånd. Mannen var konvertit – och hade konverterat från islam till kristen tro.

– Han var rädd att åka tillbaka till hemlandet, så han tog livet av sig. Så här kan det inte vara. Det blev en namninsamling över hela Sverige. I Märsta har ett 30-tal hittills skrivit under, säger Ann-Marie Johansson, pastor i Sätunakyrkan i Märsta.

Namninsamlingen startades av Equmenia-, Pingst-, och Evangeliska frikyrkan samt Svenska Alliansmissionen. Uppropet vill att Migrationsverket ska lära mer om konvertiter så att de ska kunna göra bättre bedömningar, och att respektera konvertitens tro.

Artikelbild

| Arkivbild. Märstapastorn Anne-Marie Johansson uppmanar till uppror.

Ann-Marie Johansson förklarar att det är livsfarligt att vara konvertit eller homosexuell i vissa länder som Afghanistan, Pakistan eller Iran.

– Migrationsverket ställer kunskapsfrågor som vad Jesus tolv lärjungar heter. Det är en konstig fråga. Om du frågar svenska kristna så kan de inte svara på den frågan heller. Det säger ingenting om någon är kristen eller inte. Migrationsverket bedömer människor på ett konstigt sätt, då det handlar om deras liv. Man ska fria hellre än fälla när man är osäker.

Under årens lopp har Sätunakyrkan i Märsta haft fyra konvertiter, varav en kvinna som nyligen har fått uppehållstillstånd.

Namnunderskrifterna kommer att överlämnas till Migrationsverket i mitten av januari. Den 16 januari blir det även en ljusmanifestation för konvertiter på Filadelfia i Stockholm.

Läs även:

De bodde en månad på Arlanda

Talare med hatbudskap inbjuden

Protester mot utvisning