Den 25 mars är det våffeldagen, och Våfflan kommer att fira den, fast utan jippo. Kaféet serverar ändå våfflor varje dag, menar ägarna.

– Våfflor lockar eftersom man kan använda dem till alltifrån förrätt till efterätt; från glass till en hel rätt med skagenröra. Basen är enkel, bara vatten, mjölk, bakpulver och margarin, men man kan styra smaken, säger Kenneth Wahlner, som tog över kaféet 2010.

Idag serverar de våfflor med olika sorters sylt som jordgubb och hjortron. De går också att beställa med mjukglass och kulglass. Våfflorna kan bli lunchrätter också när de serveras med skagenröra och sallad, enligt honom.

Artikelbild

| – Våfflor lockar eftersom man kan använda dem till alltifrån förrätt till efterätt; från glass till en hel rätt med skagenröra. Basen är enkel, bara vatten, mjölk, bakpulver, grädde och margarin, men man kan styra smaken, säger Kenneth Wahlner, som tog över kaféet 2010.

Något nytt för i år är våfflor med banan och nutella, som ska börja serveras i april, då öppettiderna utökas.

Hans fru Hanna Wahlner citerar wikipedia och berättar att bakverket är känt sedan 1642. Ordet kommer från Tyskland.

– Nu finns det olika varianter av våfflor. Det finns belgiska våfflor som är tjocka, amerikanska våfflor som serveras med smör, och så den svenska varianten som är tunnare, säger Kenneth Wahlner.

Enligt Nordiska museets hemsida är moderna våfflor ett arv från sent 1800-tal. Ingredienserna utgjorde lyxvaror för de flesta i det svenska bondesamhället.

Artikelbild

| När familjen Wahlner tog över verksamheten satsade de på att bygga ut den. De byggde en inglasad bardel, flera bänkar och blomlådor.

När tidningen hälsar på hos Våfflan mitt på en vardag är den stängd för besökare. Men man håller öppet på helger. Paret berättar att under sommarmånaderna är kaféet öppet 16 timmar per dag, men de håller stängt under vintertid. – Den här tiden jobbar vi med förberedelserna inför högsäsongen, säger Kenneth Wahlner.

Våfflan är ett populärt kafé som lockar både turister och lokalinvånare, med trogna stamkunder som ofta återkommit i över 40 år.

Artikelbild

| Idag serverar de våfflor med olika sorters sylt som jordgubb och hjortron. I april serveras även våfflor med banan och nutella.

– Våfflan startades 1968 och har haft flera ägare, säger Hanna Wahlner.

I början var Våfflan endast en gatukiosk som sålde glass och kaffe – men även våfflor – som på den tiden mest gjordes hemma.

När familjen Wahlner tog över verksamheten satsade de på att bygga ut den. De byggde en bar och även smidesstaket och vindskydd. Men så kom tragedin – kaféet blev brandutsatt 2 maj 2017.

Familjen agerade dock genom att fort återöppna verksamheten. Stamkunderna agerade också genom att fortsätta stödja den gamla Våfflan.

Läs även:

Restaurang drabbad av brand

Våfflan brann i natt

Många krogattacker under året