När kommundelsrådet i Valsta hade sitt senaste sammanträde fanns bland annat frågan om biblioteket på dagordningen, men den ströks. I dagsläget vet inte tjänstemännen när biblioteket kan öppna igen. Biblioteket stängdes i februari på grund av arbetsmiljöproblem.

Margareta Klang som sitter i Valsta kommundelsråd representerar Husby Ärlinghundra Märsta hembygdsförening. Hon och de övriga representanterna för de andra föreningarna fick gå hem utan att få klarhet vad som händer i centrumfrågan.

– Valsta centrum är viktigt för oss som bor här. Det är en mötesplats, säger hon.

Artikelbild

| Valstaborna undrar vad som ska ske med centrumutvecklingen på orten.

Tidningen träffar henne i kaféet som ligger i centrumbyggnaden. Hon och några damer träffas här på måndagarna för att umgås och sticka. Här sitter Valstabor och fikar. Ett gäng pensionärer spelar kort. Ljudnivån är stundtals hög. Allt eftersom ansluter sig fler personer till kortspelandet.

När tidningen kontaktar kultur- och fritidsförvaltningen visar det sig att den matta som lades in tidigare ska rivas ut och lokalerna måste evakueras. Hur lång tid arbetet tar vet ingen i dagsläget. Just nu förhandlar Sigtuna kommun priset med fastighetsägaren Randviken.

Men det är inte bara det igenbommade biblioteket som väcker frågor. Margareta Klang som är välkänd bland Valstaborna tycker inte centrumlokalerna är trivsamma idag. Den offentliga toaletten blev snabbt misskött och utsmyckningen är pover.

– Det har blivit bättre sedan man flyttade elever från Valstaskolan. Förut cyklade barn inne i centrumlokalerna. En del åkte skateboard, säger hon.

Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att det nu skapas utrymme för satsningar i Valsta centrum i det pågående budgetarbetet. Men exakt vad det handlar om vill han inte uttala sig om.

– Socialdemokraterna har regerat i 15 år, vi har suttit i 35 dagar. Vi har naturligtvis inte huinnit ta fram en detaljerad plan för utvecklingen i Valsta, men i vårt budgetarbete finns riktade satsningar på olika plan. Först och främst vill vi få bort otryggheten.

Margareta Klang efterlyser även en ny Valstasatsning. Olov Holst gör klart att det finns ett resonemang om återuppta satsningen.

– Vi behöver stärka civilsamhället i det här området, säger han.