Välutbildad kvinna behandlas som ett barn

Sara är välutbildad men kan varken få ett specialanpassat jobb, eller få bidrag som arbetslösa kan få. "Samhället vet inte hur man handskas med sådana som mig."

Sara har skarpt minne, är bra på matte, språk och ekonomi. Men autismen gör att hon får grav migrän och inte klarar av stress.

Sara har skarpt minne, är bra på matte, språk och ekonomi. Men autismen gör att hon får grav migrän och inte klarar av stress.

Foto: Jeanina Santiago

Märsta2019-09-20 11:00

Sara har Aspergers syndrom, en typ av autism. Hon har universitetsutbildning, men jobbar idag i daglig verksamhet, på ett kafé som drivs av Sigtuna kommun. Många av hennes medarbetare är personer med utvecklingsstörning. För sitt arbete får hon sju kronor per timme.  Hon berättar att myndigheterna behandlar henne som man behandlar småbarn, eller ännu värre, som "dum i huvudet".

– "Vill du måla stenar? Här kan du klippa och klistra", säger man till mig i en långsam takt, jag känner mig förnedrad, säger Sara, som inte är hennes riktiga namn.   

25-åriga Sara beskrivs av mamman som högintelligent. Hon har skarpt minne, är bra på matte, språk och ekonomi. Men autismen gör att hon får grav migrän och inte klarar av stress.  

– Hon har också svårt att se helheter. Sammanfattning och analyser är det krångligaste, säger mamman.

Som skolelev fick hon höga betyg.  Hon var 14 år när hon fick diagnosen autism. Detta stoppade henne inte från att plugga klart på universitetet. Hennes takt var långsammare än andras, men det gick.  

Efter att ha pluggat klart hade Arbetsförmedlingen svårt att hitta ett jobb för henne. Inte heller kunde ett privat företag som riktade in sig på personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, hjälpa till –  då det gick i konkurs.  

För att kunna klara sig ekonomiskt ansökte hon om aktivitetsersättning hos Försäkringskassan i våras. Aktivitetsersättning är ett bidrag som F-kassan kan betala ut till unga under 30 år som inte kan arbeta på grund av funktionsnedsättning. Hon fick bidraget samt ett bostadstillägg. Men allt detta försvinner då F-kassan har fått nya regler: hon anses då ha 75-procentig arbetsförmåga – trots att de aldrig prövat hennes förmåga. Hon hamnar i ett Moment-22 där hon förväntas kunna jobba, men samtidigt inte får jobb just för att hon har Aspergers.  

– Jag önskar att Arbetsförmedlingen hjälper mig med att prova på jobb som kan passa mig. 

Åsa Rundlöf, enhetschef på Arbetsförmedlingen, berättar att det finns stöd för personer med diagnos i autismspektra.

–  Man kan skriva in sig på Arbetsförmedlingen och ansöka om insatser och klargöra sina förutsättningar hos till exempel en arbetspsykolog.

Många med diagnos har hittat passande jobb, till exempel som fotografassistent, eller jobb inom IT eller liknande, enligt henne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!