Upplev Odensala har funnits i 19 år. Två konstnärer har varit med under alla dessa år: Britt Grandin och Anna-Karin Wetzig.

– Jag har har varit med sedan början. Vi har varit fler medlemmar, men en del har hoppat av. Vi har fått kämpa för att ha rundan kvar. Vi har verkligen satt Odensala på kartan, säger 74-åriga Britt Grandin.

Enligt Anna-Karin Wetzig har besöksantalet varit stadigt, men antalet deltagare har minskat. I år är det den minsta gruppen hittills som ställer ut, endast nio stycken. Droppsta gård och Herresta gård är till exempel inte längre med.

Artikelbild

| Anna-Karin Wetzigs illustration.

– Droppsta gård har inte varit med på några år. Herresta gård försvann nyligen, vilket är synd för de drar mycket folk, säger Anna-Karin Wetzig.

Men de oroar sig inte för minskat besök. För under samma helg drar även Sigtuna kulturförenings konstrunda igång.

– Det är första gången som vi har öppet samtidigt. Vi hoppas på att vi tillsammans kan dra ett stort antal besökare, säger Anna-Karin Wetzig.

Britt Grandin tycker det är trevligt med ett samarbete.

– Vi kommer att hjälpa varandra. Vi får se vad det kan ge, vi tar ett år i taget, säger Britt Grandin.

Britt Grandin visar sina målningar just för den här konstrundan. Annars har hon egentligen redan avvecklat sitt måleriföretag som hon drev med sin man.

– Jag säljer tavlor som jag har samlat på mig.

Hon berättar att hon har ställt ut över hela landet, mestadels i Stockholm. Hon har varit en professionell konstnär i 20 år men har jobbat med annat tidigare, som kockerska på Odensalaskolan till exempel.

– Men så började mina utställningar sätta fart. Då vågade jag hoppa av yrkeslivet och börja hålla på med målningar. Det har gått bra för mig, jag borde kanske ha startat med målningen ännu tidigare.

Nu orkar hon dock inte riktigt med, berättar hon.

– Det är stressartat att måla till en utställning. Jag brukar alltid gå ut i naturen och göra min egna research innan jag sätter igång och målar. Men där har det tagit slut för mig. Jag klarar inte av att springa i skog och klippor, energin har tagit slut.

Britt Grandin, Ann-Charlott Fornhed från Concretum Arte och Anna-Karin Wetzig är de tre renodlade konstnärerna i gruppen.

– Jag visar mycket teckningar i år. Jag målar inte så mycket längre, men jag jobbar som illustratör, säger Anna-Karin Wetzig.

I Anna-Karin Wetzigs ateljé kan man prata med henne och få en inblick i en konstnärs liv.

Läs även: Engagerad pristagare

Läs även: Konst och hantverk i Odensala

Läs även: Lin-inspiration i Odensala