Karin Collin är veterinär och äger och driver Sollentuna Djurklinik och Vallentuna Djurklinik tillsammans med veterinären Maria Ledunger Thulin. De äger också appen tillsammans.

– Appen Internet Djurklinik har vi utvecklat själva så tillvida att vi bestämt hur den ska fungera och se ut. Tekniskt kunniga personer har sedan gjort den åt oss. Vi tror att det är dit utvecklingen går. Se bara på läkarapparna som finns.

Internet Djurklinik är ett komplement till deras vanliga kliniker. En fördel, enligt Karin, är att djuret inte behöver transporteras till kliniken.

– Man har kanske till exempel en katt som är rädd och blir stressad av att åka bil. Eller det kan vara djurägaren som har svårt att ta sig till kliniken.

Via appen får man en veterinärs bedömning om djuret behöver åka in akut till ett djursjukhus under helgen – då kostar det mer – eller om det går att avvakta till måndag morgon.

– Det är förstås långt ifrån alla sjukdomar som kan diagnosticeras per videolänk, men det blir en första rådgivning där djurägaren kan få veta hur man bör gå vidare, till exempel om det rekommenderas blodprover eller röntgen.

Karin Collin tycker att många gånger behöver veterinären känna, undersöka och lyssna på djuret.

– De djurägare som så önskar får då komma till någon av våra kliniker. Om djurägaren bor i andra delar av landet kan de fortfarande utnyttja den digitala tjänsten men blir rekommenderade lämplig klinik i sitt närområde om veterinären via appen bedömer att ett fysiskt besök behövs.

Läs mer:

De blev Årets företagare

Flera hästar påkörda i Lunda

Hundar kräktes blod – blev förgiftade