I torsdags rapporterade SB/UNT att det sociala företaget Service i Sigtuna har tvingats att säga upp 19 av sina 23 anställda.

Bakgrunden är att uppdragen minskat efter att Sigtunahems markskötsel lades ut på entreprenad till Sodexo.

Service i Sigtuna har de senaste tio åren haft en verksamhet med 14 anställda som omfattas av LSS och nio som varit långtidsarbetslösa.

– Det känns jättetråkigt att det blev så här. Nu hamnar jag antagligen hos arbetsförmedlingen igen där de har svårt att hantera folk med funktionsnedsättningar, sa tidigare Mattias Danielsson, en av de uppsagda.

Uppsägningarna hade kunnat undvikas om Sigtunahem hade brutit ut lämpliga delar av sin verksamhet före upphandlingen.

Sigtunas kommunalråd Olov Holst (M) svarade i torsdags att de som politiker inte kan påverka hur det privata företaget Sodexo nu gör. Efter det har Sigtunabygden även fått tag i äldre- och omsorgsnämndens ordförande Karsten Bjärbo (KD). Han är besviken på att det kommunala bolaget Sigtunahem inte kunde ordna så att Service i Sigtunas anställda fick ha kvar några arbetsuppgifter.

– Vi kommer nu ordna annan sysselsättning åt dem som omfattas av LSS. Vi kan inte bestämma hur Sigtunahem gör sina upphandlingar. Men jag önskar att de hade tagit mer hänsyn till den här gruppen när de genomförde upphandlingen. Det hade varit det bästa, tycker Karsten Bjärbo.